Láttál már égő gyufát sokszoros lassításban? + 5 érdekes tény

2016. december 19., hétfő




Mindig ott van kéznél, és meleget ad. Mi az? Hát persze, hogy a gyufa. Most több százszoros lassításban követheted nyomon, hogyan is zajlik a gyulladás folyamata. És még ismertetünk 5 érdekes tényt a gyufáról!

A gyufa meggyújtásának pillanata teljesen olyan, mintha nem is egy Földi dolgot látnánk, hanem valamiféle földönkívüli világ egy részletét, vagy egy szürreális festmény elevenedne meg előttünk.

Pedig ez nem más, mint a legjobb barátunk, a gyufa. Igaz ami igaz, ma már aligha mondható a legjobb barátnak, hisz régen sokkal jobban rá voltunk szorulva, de amikor a technika és a modern kütyük csődöt mondanak, vagy ha ledobnak minket egy lakatlan erdőbe, akkor csak rá számíthatunk.

A gyufáról kevés érdemleges érdekesség szokott elhangzani, pedig magyar vonatkozása is van.

A magyar köztudatban úgy él, hogy Irinyi János, egy magyar találta fel a biztonsági gyufát.

Lehet, hogy Ausztriában meg Magyarországon gyufagyártásra a közönséges foszfort Irinyi alkalmazta először: de történelmi tény, hogy Párizsban már 1805-ben állítottak elő gyufát foszforral.

Tudtad, hogy Kínában már a hatodik százasban is használták a gyufa elődjének számító, kénnel átitatott fenyőpálcákat?

Azt sem tudják sokan, hogy létezett egy örökgyufa nevű találmány is, melyet 1930-ban az osztrák Ferdinand Ringer szabadalmaztatott.

Ez gyakorlatilag egy olyan gyufafajta volt, melyet akár hatszázszor is újra lehetett gyújtani. Addigra azonban, mire előállt ötletével, már folyt a nagyüzemű gyufagyártás, ráadásul néhány nap alatt a tapasztalatok szerint elhasználódott a keletkezett égéstermékektől egy ilyen örökgyufa, így halálra is ítéltetett az ötlet.

A mindenen meggyulladó gyufa, mely igazából Amerikában lett csak igazán népszerű, két francia vegyész, Savene és Cahen nevéhez fűződik. Az általuk készített foszfor-szulfid változat ugyanis bármilyen felületen meggyulladt.

És napjaink egyik érdekes statisztikája, hogy még mindig a világ 10 legtöbbet eladott termékeinek listájában foglal helyet a világon.

Mellesleg a felvétel elkészítéséhez fel kellett állítani egy 2000 wattos lámpát is, mert csak így volt lehetséges az, hogy láthatóvá váljon az, amit soha nem látunk, és lássuk, mi megy végbe a gyufa meggyulladása során, a hatalmas fényjáték, és a lángok „mögött”.

érdekes video érdekesség


Megtekintések száma: 66279





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet