Láttál már igazi holdszivárványt?

2016. október 18., kedd




A ritka jelenséget egy angol fotós is megörökítette! Ráadásul még nem maradtál le semmiről, mert hamarosan újra látható lesz!

A szóban forgó fotót nagyon ritkán lehet elkészíteni, egy angol férfinek is csak szerencséje volt, amikor épp ráért, és szuperhold idején meg tudta örökíteni eme páratlan jelenséget.

Sosem láttam még ilyet – írta ki Facebook oldalán Ben Gwynne az elmúlt hét végén, ahol meg is osztotta a magyarra nehezen lefordítható MOONBOW-jelenséget.

Tulajdonképpen ez nem más, mint egy igazi és meghazudtolhatatlan holdszivárvány, legalábbis ez az egybeolvasztott szópáros írja le legjobban a jelenséget.

A fényképe látható szivárvány North Yorkshire esti egén tűnt fel a csodás látvány, egészen pontosan napnyugta után, 19:40-kor.

Az éjszakai szivárványt, amit nagyon ritkán lehet lencsevégre kapni, ugyanúgy az esőcseppekről visszatükröződő fény okozza - ez esetben nem a nap, hanem a hold fénye verődik vissza és okoz fénytörést.

Azonban ehhez a szuperhold sajátos jelensége is kellet, így ebből adódóan maga a holdszivárvány egy meglehetősen ritkán elkapható jelenség. Ilyenkor a hold fénye visszaverődik, és megtörik a levegőben található vízcseppeken.

Különleges légköri és csillagászati állapotok együttes hatása kell ahhoz, hogy egy ilyen látható legyen.

Eredetileg Ben is ezt akarta lefényképezni fényképezőgépével, de aztán becsúszott a fotóra egy holdszivárvány is, mely olyan bámulatos volt, hogy a férfi megosztotta a képet a világgal.

Ahogy a BBC-nek nyilatkozta, egy völgyből fotózta a holdat, és csak véletlenül állt meg hazafelé menet, hogy még egy pár utolsó képet lőjön.

Ráadásul ezt a jelenséget te is láthatod, mert október 16. után újra látható lehet, ha megfelelőek lesznek a körülmények novemberben és decemberben.

tudomány érdekes érdekesség csillagászat


Megtekintések száma: 222326





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet