Lehet, hogy EZ okozza az Alzheimer-kórt?

2017. május 5., péntek




Óriási felfedezés jelenthet reményt a kór elleni küzdelemben. Megvan, hogy ténylegesen mi okozza?

Napjainkban az Alzheimer-kór az egyik legrettegettebb demenciával, az időskori elbutulással járó betegség.

A legriasztóbb az az egészben, hogy egyre fiatalabb kórban kezd jelentkezni, és ennek senki sem tudja az okát. Most azonban egy elképesztő felfedezés nyomán végre rájöhettek az orvostudomány képviselői arra, hogy pontosan mi okozhatja a kórt.

Ha ez tényleg bebizonyosodik, akkor az nagymértékben hozzájárulhat az Alzheimer elleni küzdelemhez.

Azt már tudják a kutatók, hogy az Alzheimer kezdeti tünetei már a mély memóriában - a hosszú távúban - elkezdenek jelentkezni, méghozzá enyhe memóriazavar formájában.

Alapvetően az Alzheimer okozóját egy fehérjének tudták be, mely előidézheti a neuronok közötti információ és kapcsolatvesztést, ennek során elősegíti a szellemi leépülést.

Ugyanakkor a tudósok most minden eddiginél közelebb kerültek a végső forráshoz. Páciensek agyába figyeltek meg abnormális elektromos töltéseket, és mintázatokat. Ezek okozzák a memória kihagyást, majd később a tartós memóriavesztést.

Ezt később egereken is igazolták, ezzel megerősítve, hogy feltételezhetően valóban egy fehérje okozza az egész Alzheimer tünet együttest, és kórlefolyást.

"Gyakorlatilag arról van szó, hogy egy rossz fehérjebomlás vezet oda, hogy kialakul az emberben a kór." - állítják a tudósok.

Az Alzheimer-kóros páciensek agya harminc százalékkal lassabban szabadul meg a béta-amiloid fehérjétől. Ez tehát a probléma fő forrása most már biztosan kijelenthető.

Ennek fényében pedig megfelelő erre irányuló kezelésekkel először megelőzhető, és a kutatók reményei szerint a jövőben akár vissza is fordítható lesz az Alzheimer-kór.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány betegség betegségek egészség megelőzés


Megtekintések száma: 117611





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet