Lehet, hogy nem is az agyban, hanem a hasban kezdődik a Parkinson-kór?

2016. december 30., péntek




Az orvostudomány bámulatos összefüggésekről számolt be.

Rettegett betegség

A Parkinson-kór az egyik legrettegettebb betegség a világon a rák, és az Alhzheimer-kór után. Ez a kórság ugyanis az agyi idegsejteket kezdi egy egyre gyorsuló ütemben pusztítani.

Egyre több kutató van ráállva a Parkinson-kór gyógyításának megfejtésére, ugyanis a betegség egyre gyakrabban fordul elő, és ez egyre aggasztóbb jelenség, és tendencia.

A Parkinson kór tünetei közé tartozik többek között az izmok önkéntelen rángatózása és később az egész test remegése is. Az egyik leghíresebb ember maga Michael J. Fox, a Vissza a jövőbe sztárja is ebben a betegségben szenved.

Lassú, de biztos leépülés

Elsőként James Parkinson írta le a szokatlan, idegrendszeri degeneratív betegséget, amiről régóta úgy gondolják, hogy az agyi ganglionok megbetegedése miatt jön létre, de hogy pontosan hogyan és miért alakul ki már akkor sem volt tiszta az orvosok számára.

A betegség gyakran jár depresszióval és a gondolkodás lelassu­lásával, vagy önkéntelen remegéssel is. Ilyenkor a betegeknek csökken az arcmimikája is, és egyre gyakrabban fellép riasztónak ható izommerevség is.

Váratlan felfedezés

Hihetetlen, de egy nagyon fontos, egyben megdöbbentő lépcsőfokhoz értek a Parkinson-kutatások.

Kiderült ugyanis, hogy lehet, hogy nem is az agyban alakul ki először első körben a betegség, hanem a szervezet más részén, nevezetes a gyomorban.

A kutatóknak ugyanis sikerült bebizonyítaniuk hogy a kór hátterében álló idegpusztulás nem az agyban, hanem a gyomorban vagy a vastagbélben kezdődik.

A kutatás azért nagy jelentőségű mérföldkő a Parkinson-kór elleni kutatásban, mert rájöttek, hogy a kórban szenvedő emberek teljesen más összetételű a bél-mikrobiomjuk.

A betegség elleni harc

A kutatók éppen ezért azzal a módszerrel kísérleteznek, hogy esetleg antibiotikumokkal vagy széklettranszplantációval – lényegében ürülék átültetés - kezeljék a betegséget, lehetőleg minél korábbi szakaszban.

A Parkinson-kór elleni harc még sohasem volt ennyire kiélezett. Rengetegen próbálják megfejteni azt, hogy hogyan alakul ki, vagy, hogy pontosan mi az oka.

Ha valóban a gyomorban lapul a megoldás, akkor az hamarosan véglegesen kiderülhet Egyre több tanulmány és kutatás mutat összefüggést a gyomorfekéllyel, vagyis a betegségnek talán tényleg az lehet a kezdete, méghozzá a gyomorban.

Majdnem 15.000 olyan beteg adatait vizsgálták át, akiknek bolygóidegét – gyomorfekély kezelése érdekében – átmetszették. Kiderült, hogy a műtétnek köszönhetően a páciensek természetes védelmet nyertek a Parkinson-kór ellen.

tudomány egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 25887





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet