Lélegzetelállító meteorit, mely csupa rejtély a tudomány számára

2017. február 24., péntek




A Fukang meteoritról bár ma már számtalan dolgot tudunk, még mindig sok a talány.

A meteoritokban mindig is az volt az egyik legnagyobb talány, hogy honnan érkezhettek, milyen vidékeken utazhattak keresztül a világűrben, mire elértek hozzánk.

És hogy pontosan hol, és milyen körülmények között keletkeztek. Az űrsziklában mindig is meg volt az a potenciál, hogy földönkívüli életet hordozzanak.

Gondoljunk csak a Marsról származó, később az Antarktiszon megtalált meteoritra, melyen mikrobiológiai szintű élőlények fosszíliáit vélték felfedezni a kutatók.

A meteoritok olyanok, mint az utazók. Rengeteg mindent láthattak, és ha beszélni tudnának, talán olyan dolgokról hallanánk, ami teljesen ledöbbentene minket, és alapjaiban mondana ellent a világnézetünknek.

Kínában találták meg a világ egyik legszebb, és egyben legtitokzatosabb meteoritját, a Fukang meteoritot.

Ez a szikla nem csak azért ennyire jelentős, mert az űrből származik, hanem azért, mert ritka fémeket, és ásványokat tartalmaz, amitől nagyon értékessé válik.

Az 1003 kilogramm súlyú meteoritot 2000-ben, Fukang városához közel találták meg, innen ered a név is.

A meteorit különlegesen aranylik, nem véletlenül, ugyanis a meteorit nagy részét vas-nikkel adja, ami méhsejt rácsosan helyezkedik el benne, a belsejükben olivin kristályokkal.

Ettől aranylik annyira szépen, amikor fényhatás éri ezt a hatalmas darab sziklát. Akik már látták, és érinthették, mindenki arról számolt be, hogy káprázatos látvány.

Annak idején több darabra vágták a meteoritot, és az egyik 31 kilós példányt egy laboratóriumban őrzik, és folyamatosan kutatják.

A tudomány a 21. század legnagyobb geológiai felfedezésének tartják, és megpróbálnak rengeteg mindent megtudni róla.

Nagyon sok az ismeretlen tényező a Fukang meteorit körül. Nem tudják, hogy pontosan honnan származik, hol keletkezhetett, de ez a meteoritok nagyon nagy részére igaz.

Az már biztos, hogy nem rejt földönkívüli organizmusokat, vagy egyéb életre utaló jeleket, de ez nem zárja ki, hogy annak idején egy élettel teli közegből indult útjára.

Hogy mennyit utazhatott, mire elért hozzánk, és miket láthatott, arról csak maga a meteorit tudna beszélni.

tudomány rejtély érdekes rejtélyek érdekesség


Megtekintések száma: 70570





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet