Leonardo da Vinci tükörírásának rejtélye

2017. március 7., kedd




Tudod, miért használt a Mester tükörírást?

 Talán így akarta meggátolni,hogy ötleteit ellopják? Így akarta megakadályozni, hogy eszméiről tudomást szerezzen a katolikus egyház?

A Codex Trivulzianus (1487-1490) Leonardo legkorábbi ismert kéziratainak egyike.

Az eredeti kötésben fennmaradt mű 55 lapot tartalmaz, néhányat „fejjel lefelé” kötöttek be. Ezek az oldalak is jól példázzák, hogy Leonardo szívesen alkalmazott tükörírást feljegyzéseinek készítésekor.

A tükörírás egyesek szerint a titkosírás kezdetleges formájaként is felfogható - a művész és feltaláló talán így akarta meggátolni riválisait abban, hogy ötleteit ellopják, illetve megakadályozni azt, hogy vitatható eszméiről tudomást szerezzen a katolikus egyház, amely hitbeli kérdésekben nem ismert tréfát...

Ennél egyszerűbb magyarázat, hogy balkezes lévén, Leonardo így vette elejét annak, hogy a tinta írás közben elmázolódjék a papíron.

Egyes agyi képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a bal- és jobbkezesek agyműködése eltérő: míg a jobbkezesek bizonyos feladatok ellátására sajátos agyi struktúrákat fejlesztenek ki, addig a balkezesek agyműködése ilyen módon sokkal kevéssé specializál, ugyanakkor jóval rugalmasabb.

Ezért pl. agyvérzést követően általában jóval gyorsabban regenerálódnak.

Forrás: egyazegyben.com

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 19657





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet