LÉTEZIK a kollektív tudat: egy kísérlet bizonyította: össze tudták kötni 3 ember agyát!

2023. augusztus 7., hétfő




Ezen felül gondolatokat tudtak szavak nélkül továbbítani köztük! Tudományos áttörésről beszélnek!

A Science Alert számolt be az új kísérletről, amelyben agykutatók kötötték össze három ember agyát úgy, hogy a kommunikáció eddig ismert formái nélkül is képesek voltak megosztani egymással a gondolataikat.

A kísérletben résztvevők együtt vittek végig egy tetriszhez hasonló logikai játékot úgy, hogy nem is egy szobában ültek. 

Kettejük a pályát látta, míg a harmadik személynél volt a kontroller és az irányítás.

Ez lehet az első lépés afelé, hogy nagyobb közösségek agyát is össze lehessen kötni hálózatszerűen.

A pályát látó, "küldő" személyeknek kellett eldönteniük, hogy az adott lehulló kis formát milyen irányba kellene elforgatni, hogy a lenti sorokban üres terület kihagyása nélkül tudják létrehozni a kis építményt, a "fogadó"-nak pedig az ő meglátásaikra hagyatkozva kellett a forgatást végrehajtani. 

A küldő személyek előtt két villogó lámpát helyeztek el, melyeknek a villogási sebessége eltért. Ha balra akarták forgatni a blokkot, akkor az egyikre, ha jobbra, akkor a másikra kellett nézniük. 

A villogás gyorsaságának különbsége miatt másképpen érzékelte az agyuk a látottakat, ezt rögzítették a kutatók és alakították információvá az elektródákkal, majd egy gép segítségével közvetítették a jeleket a többi agynak.

A kutatók szerint a technológia széles körű használatától jelenleg azért még messze vagyunk, és az adatátvitel sem elég megbízható és lassú, de úgy vélik, ez lehet az első lépés afelé, hogy nagyobb közösségek agyát is össze lehessen kötni hálózatszerűen.

Mivel a gép a kulcs ebben, tehát nem is kell egy helyen lenniük az embereknek a többiekkel, így azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben az internet keresztül is képesek lesznek az emberek gondolatokat megosztani egymással, anélkül hogy kommunikálniuk kellene.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen orvostudomány bizarr


Megtekintések száma: 51814





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet