Létezik a szimulált univerzum! Egy szuperszámítógép segítségével leszimulálták az egész univerzum kialakulását

2017. július 13., csütörtök




A Zurich Egyetem kutatói képesek voltak létrehozni egy valódi szimulációt. Ezek után érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon mi a valóságban élünk-e egyáltalán...

Érdekes szimulációs kísérletre került sor, melynek során egy szimulált világot tudtak létrehozni a szakemberek. A szimuláció annyira egyedülálló volt, hogy az eredmények az egész szakmát lenyűgözték.

Arról van szó ugyanis, hogy egy a valóságunkat statisztikai és sok más értelemben megközelítő világot hoztak létre egy szuperszámítógép segítségével.

A gigantikus 25 milliárd virtuális galaxist összesen 2 billiárd digitális részecske alkotta.

Ez leírhatatlanul sok, kellett is a szuperszámítógép ereje és kapacitása ennek létrehozásához és kiszámításához.

Az előzetes előrejelzések szerint valamikor 2020-ra egy még ennél is részletesebb szimulációt fognak indítani és tesztelni. A Zurich Egyetem asztrofizikusainak több mint 3 évbe telt kifejleszteni és megfelelően optimalizálni a forradalmi kódot, ami eddig nem látott pontossággal írja le a sötét anyag jellegét és az univerzum bizonyos struktúráinak formálódását.

A kód neve PKDGRAV4, és sokan a valódi világ egyfajta szimulációs elődjét, egy Mátrix-szerű világot látnak benne.

Megdöbbentő, de még a szuperszámítógép is 80 órán át számolta a szimulációt. Ezalatt egy 2 billiárd makrorészecskéből – a sötét anyagot szimbolizálva – épült fel, amiből összesen 25 milliárd galaxist vontak ki.

Sokak szerint azért jelentős esemény az, hogy sikerült ily módon egy szimulációt létrehozniuk a tudósoknak, mert ez bizonyítja azt is, hogy az emberiség is egy szimulált világban élhet.

"Mi a garancia, hogy mi nem egy a miáltalunk létrehozott, csak összetettebb szimulációban élünk?" - fejtegette egy jövőkutató, aki szerint az sem kizárt, hogy az jövőbeli fejlett emberiség lehet a szimuláció atyja.

Vagyis talán mi magunk alkottuk a jelenlegi világot a jövőben.

A szimulációs kísérlet tehát nem csak az univerzum egyes folyamatait és jellemzőit segít megérteni, de előbbre vihet minket abban, hogy megértsük, mik lehetnek egy ilyen világ érzékelhető jelei.

Végső soron pedig bebizonyíthatjuk, hogy mi is egy ilyen mesterséges és zárt rendszerben élünk, vagy sem.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika szimulált világ univerzum


Megtekintések száma: 138273





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet