Létezik a túltankolás? Csalás, vagy összeesküvés elmélet?

2023. június 6., kedd
Összeesküvés, vagy egyszerű tájékozatlanság? A cikkből kiderül.

Évek óta érdekli a nagyközönséget, hogyan lehetséges, hogy egy 45 literes tankba 50 liter, vagy épp egy 70-es tankba 80 liter is üzemanyag is belefér. Nos a válasz pofon egyszerű. Összeesküvés, vagy egyszerű tájékozatlanság? A cikkből kiderül.

Veled is előfordult már, hogy a töltőállomáson annyi üzemanyagot töltöttél az autódba, amennyinek valójában bele sem szabadna férni a tankba? Arra gondoltál, hogy a túltankolás egy nagyszabású átverés része? Ne izgulj, a válasz ennél sokkal egyszerűbb.

Első történetünk, még 2008-ban látott napvilágot:

"Egy Fabia beállt tankolni a kútra, ahol a kutas csurig nyomta a tartályt. A tulaj megdöbbenésére a 45 literes tankba 50 liter benzint toltak. Természetesen reklamált, hogy ezt nem tartja reálisnak, viszont a kúton nem adtak neki igazat, hanem tájékoztatták, hogy bizony a VW csoport autóit túl lehet tankolni, volt már hasonló ügyük. A tulaj nem nyugodott, nem volt hajlandó fizetni, inkább rendőrt hívott és kezdődött a huzavona. A mi szempontunkból eddig érdekes a történet." - írja a Totalcar.

Második történetünk már egy fokkal frissebb, napjainkban történt esetről számol be:

"Ma reggel történt velem a 18. kerületi Sallai úti Shell kúton.

Az autóm tankja 65 literes, volt benne kb 10 liter üzemanyag, plusz ugye mindegyik nagyobb meg picit csal szóval azt bele számoltam. Mégis 70 liter gázolaj ment bele.... Ezek szerint 80 literes a tankom. (Amit biztosra tudok hogy nem!)

Nem panaszkodni akarok csak megosztani és nem azért tankoltam itt mert olcsó...."

Érdemes megemlíteni, hogy a fent említett autók feltehetően VW motorral működnek. Erről pedig Eke Máté a Totalcartol mér készített egy remek riportot. 

Ebből idéznénk:

"Na most ez így rendben is lenne, kimondhatnánk, hogy ej, de csúnyán átvernek mindenkit, a nadrágba varrt nejlonzacskóval vagy a kabátba rejtett kannával. De a dolog nem ilyen egyszerű.

A VW csoport autóinak betöltő nyílásánál van egy a varázspöcök. Ez egy szelep, ami a tágulási tartályból engedi ki a levegőt.

Ezek a tartályok úgy néznek ki, hogy van egy rekeszük, ami arra szolgál, hogy az üzemanyag párolgásából adódó gőzöket kezelje. Hogy pontos képet kapjak, felhívtam a Maxx-Auto kecskeméti telepét, ahol Fabiák szervizelését is végzik.

Lőrincz Zoltán szervizvezető elmesélte, hogy igazából az lenne a rendes tankolás, ha ezt a kis pöcköt benyomnánk minden tankoláskor mert így az üzemanyag betöltéskor keletkező gőzöket egy aktív szénszűrős tartályba engedi, amit később használ fel az autó.

Így viszont, ha nem állunk meg 45 liternél, simán több üzemanyag is belemegy az autóba, mert a tágulási tartályt is feltöltjük. Ő az ötven literes feltöltést nem tartja irreálisnak."

Forrás: Tudnodkell.info

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 79157

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet