Létezik egy trükk, amitől soha nem leszel feledékeny!

2017. március 16., csütörtök




Feledékeny vagy? Szétszórt? Megvan rá a megoldás, ami garantáltan működik!

Szeretnél minden fontos apróságra emlékezni? Van egy remek trükkünk: azzal tanulhatsz a legjobban, ha másokat tanítasz!

Egy új kutatás szerint azok a diákok, akik az új információt megtanulásuk után azonnal elismételték másoknak, sokkal jobban emlékeztek a tanultakra, mint azok, akik csak magukban igyekeztek rögzíteni a tananyagot.

A texasi kutatók azt vizsgálták, hogyan lehet minél jobban növelni annak esélyét, hogy az ember a legapróbb részletekre is emlékezzen. 20 egyetemistából álló csoportokon végeztek el három különféle kísérletet.

Az első csoportnak rövid filmklipeket mutattak, majd megkérték őket, hogy idézzenek fel belőlük bizonyos részleteket – bizonyos idővel (pár órával, vagy akár 7 nappal) a film megnézése után. Nem meglepő, hogy a résztvevők annál több részletet felejtettek el, minél több idő telt el a film megnézése után.

A második kísérletben a filmklipek megnézése előtt a diákok kaptak valamilyen információt, amelybe kapaszkodni lehetett: például egy képet a filmből, vagy a film címét. Ezek a résztvevők az első csoport tagjaihoz hasonlóan nagy vonalakban emlékeztek a sztorira, ám a részletek, például színek, hangok és gesztusok terén sokkal jobban teljesítettek, mint az első csoporthoz tartozók.

A harmadik csoportba tartozó diákokat arra kérték, hogy meséljenek a filmről másoknak nem sokkal azután, hogy megnézték. Ez a csoport mind a film történetére, mind pedig az apró részletekre tovább emlékezett, mint a másik két csoport tagjai.

Ha aktívan felidézzük a nemrég tanult információt, az mélyebben kódolódik az agyunkba, vagyis tovább emlékszünk rá.

Persze a kutatási eredményt újabb, nagyobb csoportokon végzett vizsgálatoknak is meg kell erősíteni, és egyelőre az sem tisztázott, hogy vajon a memóriavesztéssel küzdő idősebb felnőttek esetében is hatna-e. 

Egy kipróbálást azonban mindenképp megér, ha például fontos prezentációra, vagy vizsgára készülsz, érdemes előadnod a mondandódat egy megbízható kollégádnak vagy a barátodnak.

A második kísérletben alkalmazott technika is segíthet: ha új emberekkel találkozol, kösd össze a nevüket valamilyen érdekes részlettel, például, hogy zöld sapkát vagy piros ruhát viseltek – így könnyebben emlékszel majd a nevekre.

egészség egészség megelőzés


Megtekintések száma: 39532





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet