​Levegőben robbantja fel a támadó rakétákat – így működik az izraeli Vaskupola

2021. május 14., péntek




Lélegzetelállító!

A szélsőséges palesztinok által az utóbbi napokban kilőtt rakéták nagy részét megfogta izraeli légvédelem, de volt, amelyik átjutott. Az AFP videójából kiderül, miként működik a Vaskupola, cikkünkből pedig az is, hogy miért nem mindenható az egyébként hatékony légvédelmi rendszer.

Csütörtök reggelre már legalább 1500 rakétát lőttek ki Izraelre a palesztin szélsőségesek a Gázai övezetből a hétfőn indult új támadási hullámban. Ezek nagy része lakatlan területre hullott, jelentős százalékát a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer segítségével sikerült elhárítani, de volt néhány, amely átjutott rajta, megölve öt, megsebesítve többtucatnyi izraelit.

A Vaskupola első elemét 10 éve állították hadrendbe Beerseva mellett. Működéséről az AFP készített informatív videót, amiből kiderül, hogy a radarokból és elfogó rakétákból álló rendszer a 4-70 kilométeres távolságból érkező ellenséges lövedékeket képes megsemmisíteni. Az érkező fenyegetést radarokkal mérik be, majd kiszámítják lehetséges röppályáját, és ha lakott területet fenyeget, indítják az ellenrakétát, amely a levegőben a célpont közelében felrobbanva semmisíti meg azt. 

A lehulló rakétadarabok persze még így is okozhatnak károkat és veszélyeztethetnek életeket:

Izrael jelenleg 10 Vaskupola-egységgel rendelkezik, szakértők szerint ahhoz, hogy teljes területe védve legyen, 13-ra volna szükség. De nem ez a rendszer fő hiányossága, hanem részben az, hogy a védelemhez használt Tamir rakéták meglehetősen drágák. 

A Deutsche Welle által idézett becslések szerint egy darab ára 80 ezer dollár (23,6 millió forint) köré tehető, és egyes források szerint előfordul, hogy a biztos siker érdekében kettőt is kilőnek egy-egy célpontra – ezért célozzák csak azokat, amik már lakott területet fenyegetnek. Emellett a Vaskupola korlátozott számban képes bemérni és megsemmisíteni az azonos időben érkező támadó rakétákat, így ha nagy tömegben jönnek, óhatatlan, hogy némelyikük átjusson.


Megtekintések száma: 10645





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet