Lézeres szkenneléssel egy új titkos kamrák nyomaira bukkantak a gízai nagy piramisban?

2017. augusztus 8., kedd




Újabb titokra derülhet fény.

A legújabb, lézeres technológiát használta az a nemzetközi régészcsoport, mely most végre rábukkanhatott egy újabb titkos szobára a gízai nagy piramis belsejében.

A módszerrel korábban is végigpásztázták már a piramis belső szerkezetét, de csak most sikerült megerősíteni egy korábbi felvetést, mégpedig azt, hogy lehetnek még fel nem tárt kamrák a nagy piramis belsejében.

A piramisról már felfedezése óta sokan sejtik, hogy tele lehet olyan járatokkal, melyek célját még nem ismerik.

Ezen járatokat aztán az elmúlt évtizedek feltárásai során rendre megtalálták. Mára már nagyon kevés járat található a piramisban, mely még érintetlen lehet. Sokáig úgy hitték, hogy nincs is már több.

A lézeres mérések eredményei szerint azonban a piramis több olyan pontján is üregek vannak, ahol korábban még nem jártak a kutatók, és azt gondolták, csak tömör falak vannak ott.

Azt tudni, hogy a sírkamrában, pontosabban amögött található még egy kisebb szoba, vagy egyfajta kamra, ami Nofertiti sírja lehet. Ez az egyiptomi régészet legszenzációsabb felfedezése lesz, ha bebizonyosodik.

Azonban sejtelmes módon lassan 2 éve húzódik a szobafeltárása, ugyanis nem kapták még meg az engedélyt rá.

Részben érthető, mivel ennek a kamrának a bejárata el van rejtve, és meg kellene bontani a piramis falát, hogy át tudjanak jutni.

A díszítések 80 százaléka azt jelezte, hogy a sír nő számára épült. Feltehetőleg csak utólag alakították át az időszámításunk előtti 14. században uralkodó és 19 éves korában váratlanul elhunyt gyermekfáraó, Tutanhamon számára.

Az a szokatlan jelenség több régésznek is feltűnt az elmúlt években, hogy a sír keleti tájolású falán apró hajszálrepedések húzódnak. Ezek a repedések mélyen a díszítés alatt voltak, és vakolattal lettek lefedve.

Érdekesség, hogy különleges képalkotási eljárásokkal kimutatták, hogy valóban van egy kupac a fal másik oldalán, mely szerves vegyületekből áll, vagyis akár egy múmia is lehet.

Korábban különleges hőtérképes anomáliákat is mérni lehetett már több ízben a piramisnál. 

Az egyiptomi műemlékvédelmi miniszter korábban a gízai Kheopsz-piramis tövében tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a legalsó kősorok tömbjeinél megállapított "rendellenességek" Kheopsz - más néven Hufu - fáraó temetkezési helyénél voltak a legfeltűnőbbek: egyes blokkok hőmérséklete hat fokkal volt magasabb a mellettük lévőkénél.

Ez szintén azért volt, mert mint azóta kiderült, egy óriási ajtó, és egy folyosó, valamint egy ősi zárszerkezet van a kősorok mögött.

Fantasztikus, egyben ijesztő, hogy mennyi mindent tudunk már a gizai nagy piramisról, és mégis még mindig mennyi rejtélyt tartogat a számunkra...

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek egyiptom piramisok


Megtekintések száma: 100014





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet