Lézerrel rejtenék el a tudósok a Földet az idegenek elől

2016. április 2., szombat




Két amerikai csillagász szerint  lézerrel rejtőzhetnénk el a fenyegető idegenek elől elővigyázatosságból.

Rengetegszer szóba került már az idegenek utáni kutatás kapcsán az, hogy menyire bölcs és ésszerű az, hogy szétkürtöljük a világegyetemben, hogy létezünk, és hogy merre található a bolygónk.

Attól félnek, hogy ha a technológiailag fejlettebb földönkívüliek meglátogatnak minket, nem lesznek barátságosak, vagy számunkra ismeretlen betegségeket terjesztenek el szülőbolygónkon.

Ha inváziós szándékkal érkeznek az idegenek, esélyünk sem lenne a visszatámadásra, sem arra, hogy egyáltalán megvédjük a bolygót.

sotet-foldbolygo

Sokak szerint ezt figyelembe véve óriási felelőtlenség az, hogy saját létezésünk reklámozzuk, jeleket üldözgetünk szét az univerzumba.

Elbújtatna bennünket

De hogyan bújtathat el minket a lézerfény? A válasz megtalálásához magunkból kell kiindulni. A Kepler űrteleszkóp tranzitmódszerrel kutat idegen világok után, vagyis a csillag fényének apró gyengülését méri, amikor egy bolygó közvetlenül előtte halad el. Ezzel tehát ráakadhatunk az idegen planétára.

foldbolygo

Tegyük fel, hogy az idegenek is hasonlóan fürkészik a világegyetem távoli zugait, érdemes lenne hát összezavarni őket, véli két kutató, David Kipping és Alex Teachey.

A csillagászok szerint ehhez nem is kell hatalmas erőforrásokat megmozgatni, elég lenne évente egyszer egy 30 megawattos teljesítményű lézert 10 órán keresztül használni. Amikor a Föld elhalad a Nap előtt, akkor egy „karakterisztikus” elhalványulás történik,

a lézerfénnyel ezt az elhalványulást zavarnák meg alaposan.

A lézert kibocsátó eszköznek ráadásul nem feltétlenül kell a Földön lennie, műholdról is vezérelhetnék, mi több, a szakértők már azt is meghatározták, hogy a Nemzetközi Űrállomás rendelkezik elegendő energiával ehhez.

Az élet jeleinek elrejtése

A fentiek a látható fény tartományában működő lézerekre igazak. Kipping ugyanakkor hozzátette: az összes hullámhosszt elfedő lézert már nem lenne ilyen egyszerű kifejleszteni, igen nagy energiaigényű szerkezetek kellenének hozzá.

Éppen ezért érdemesebb lenne a Föld árulkodóbb tulajdonságait eltakarni– például a légkör bizonyos komponenseit (oxigént, metánt, ózont), amik arról árulkodnak, hogy e bolygón létezik élet.

lezer-fold-hold

„Ha elrejtjük ezeket az életre utaló jeleket egy másik civilizáció elől, akkor az idegenek hiába észlelik a Föld okozta elhalványulást, csak egy halott bolygót fognak látni, ami lelombozza őket, és nem kutakodnak tovább” – mondta a BBC-nek Kipping.

A merész ötletet a kutatók a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című szaklapban ismertették.

Az idegenek is így csinálhatják

A kutató továbbá azt is hozzátette, hogy több mint valószínű, hogy az idegeneket is azért nem találtuk meg eddig, mert bölcsen elrejtették magukat a szemeink előtt.

foldonkivulie-es-a-fold

A legjobb taktika a túlélésre, ha csendben maradsz. - szokták mondani. Talán más idegenek is az inváziós szándékú, agresszív fajok elől rejtőzködnek, és csak azoknak mutatják meg magukat, akikkel fel szeretnék venni a közvetlen kapcsolatot.

tudomány idegen idegenek


Megtekintések száma: 11342





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet