Magyar fejlesztésű szerkezet mentheti meg emberek millióinak az életét! A jövő őrangyala!

2023. július 23., vasárnap




Egerben rakták össze, bárhol hasznos lehet, és rengeteg életet menthet meg!

Egy magyar fejlesztés a két leggyakoribb halálokot jelentő megbetegedés terén segít időben, otthon diagnózist felállítani.

Az Egerben összerakott, a világon bárhol hasznos Wiwe le fogja gyalulni a világot, rengeteg emebréletet megmentve.

A köznyelvben agyvérzés néven is emlegetett agyi érkatasztrófa (stroke) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az első és második leggyakoribb halálokok a világon.

A most szóban forgó Wiwe egy névjegykártya méretű, ám annál persze valamivel vastagabb készülék. Túl vastagra azért nem kell gondolni: a kütyü mindössze 40 grammot nyom a mérlegen.

Így könnyedén elfér egy átlagos zsebben, ebből következően pedig már első ránézésre is megállja a helyét a gyártó állítása: tesztünk alanya egy gyakorlatilag bárhol, bármikor használható szívdiagnosztikai eszköz. Melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Eszközminősítő és Kórháztechnikai Igazgatósága is minősítő tanúsítvánnyal ismert el.

Ennek megszerzéséhez a gyártónak, rengeteg más mellett, megfelelő klinikai értékelést is csatolnia kell.

Ebből talán már látszik: nem egy újabb csodakütyüről van szó, amely minden esetben működik – amikor használója hisz benne.

Hanem egy jóval komolyabb készülékkel állunk szemben.

A mobil EKG és szívdiagnosztikai eszköz nem csak kicsit, hanem gyorsan is dolgozik: 1 perc alatt végez EKG-mérést.

Tapasztalatunk szerint ez olyannyira igaz, hogy mindent beleszámolva is csupán bruttó 2 perces “procedúrára” kell készülnie annak, aki használja.

Ez jóval kevesebb egy hagyományos EKG-vizsgálatnál

Az otthoni (vagy bárhol máshol történő) kockázatfelméréshez elég egyszerű a recept. Hozzávalóként egy Wiwe-ra, és egy ahhoz Bluetooth-on kapcsolódó, androidos és iOS rendszerű készülékekre is letölthető alkalmazásra van szükség.

A “névjegykártya” egyértelműen jelzett két érzékelőjére kell helyeznünk a hüvelykujjainkat, nem túl erősen, de határozottan.

A jó fogást érzi is a készülék, egy 10 másodperc bemelegítést enged, és ha addig jól tartjuk a Wiwe-ot, akkor indul a 60 másodperces mérés, mely közben az eszközön folyamatosan villannak fel a elektrokardiográfiából közismert vonalra hajazó logó LED-fényei, mobilunk képernyőjén pedig valós időben rajzolódik az EKG-s vonal.

A hagyományos, 12 elvezetéses EKG első végtagi csatornájával egyenértékű jelet mérve, a gyors vizsgálat után nem sokkal már meg is érkezik az eredmény a telefonos alkalmazásba.

Az “eredmény” nem csak egy, a kórházból vagy jobb esetben csak kórházi sorozatokból ismerős görbét jelent: a különféle rövidítések, orvosi szakszavak és színes grafikonok mellé némi kiértékelést is ad.

A szakértők szerint a Wiwe-nak annyira természetesnek kellene lennie a jövőben otthon, minthogy minden háztartásban van egy lázmérő.

OSZD MEG másokkal is!

Forrás: HVG.hu

tudomány magyarország egészség


Megtekintések száma: 53055





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet