Magyar felfedezés hozhatja el a rák nélküli világot!

2018. október 9., kedd




Megint a világ előtt járhatunk a rettegett kór gyógyításának jövőjében!

Radványi László onkológus széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. 

Az immun-onkológiai kutatásban számos felfedezésével segíti a rák gyógyítását. Több évtizedet töltött a gyógyszeriparban és a biotechnológiában. Több mint százhúsz cikket és könyvet írt a témában.

Az onkológus legújabb kutatási eredményei mellett életéről is mesélt Csizmár Edinának adott interjújában az Amerikában jártunk – Mestersége címere…

A világhírű magyarok történetei című dokumentumfilmben. A sorozatban olyan Amerikában vagy Kanadában élő magyarok életútját mutatják be, akik kimagasló és eredményes munkát értek el egy-egy tudományos-, kulturális területen, és büszkék származásukra is.

Radványi László elmondta, hogy 1992-ben Magyarországon volt egy immunológiai kongresszus, ahol az érdeklődését felkeltette a rákkutatás. Több kutatót már abban az időben foglalkoztatott, hogy miként lehet az immunrendszert aktiválni annak érdekében, hogy legyőzze a rákot. Megjegyezte, hogy a kezdetekben a laboratóriumvezetője lebeszélte arról, hogy vizsgálódjon ezen a területen, de ő kitartott a téma mellett, így vált belőle tumorimmunológus.

Az onkológus 2005-től Houstonban folytatta a munkáját: sejtterápiát indított, amelynek célja az volt, hogy a vizsgálatok és a kísérletek során gyógymódot találjanak a melanomára.

Elhangzott, hogy egy másik projekt során nagy figyelmet fordítottak a limfocitákra. A sejteket kivonták a daganatokból, steril laboratóriumi körülmények között szaporították, majd visszajutatták a betegek szervezetébe, és figyelték, hogy a limfociták miként reagáltak a szervezetben fellelhető rákos sejtekre, milyen hatékonysággal vették fel velük a harcot.

Radványi László a gyógyszeriparban és a biotechnológiában eltöltött éveket követően visszatért Kanadába, ahol az Ontariói Rákkutató Intézet tudományos igazgatójaként kezdett dolgozni. Fő céljai között szerepelt, hogy új terápiákat dolgozzon ki a különböző daganatos betegségek legyőzésére.

Az onkológus megjegyezte, hogy a kutatási eredményeknek köszönhetően ma már a melanoma részben gyógyíthatóvá vált. Az úgynevezett nem kissejtes tüdőrákról pedig nemrégiben kiderült, hogy aktiválja a mutációk révén az immunrendszert, amely limfocitákat termel a rákos sejtek ellen.

A szakember azonban megjegyezte, hogy például az immunterápiákkal meg tudják ugyan hosszabbítani a betegek életét, de attól még távol állnak a kutatók, hogy teljes mértékben gyógyítani tudják a különböző rákos megbetegedéseket.

A molekuláris genetika lehetővé teszi, hogy a rákot minél korábban felismerjék. Több vizsgálat is ezt célozza meg napjainkban.

A szakértő szerint ez lehet a rákgyógyítás egyik kulcsa: ha minél korábban ismerik fel a betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy meg tudják akadályozni a daganat növekedését, továbbterjedését.

Az onkológus sikerekről is beszámolt. 

Az áttétek gyógyítása kapcsán elmondta, hogy nemrégiben jelent meg egy újabb tanulmánya, amelyben a tumorinfiltráló (beszűrődő) limfocitákrók, amelyeket mellrákból növesztettek ki, majd szaporítás után „visszaömlesztették” a sejteket beteg szervezetébe. A páciensnél korábban több terápia is 

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség rák rákkutatás gyógyszerek betegségek orvosok


Megtekintések száma: 36782





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet