Magyar-orosz műholdas űrkísérlet indul, mely hatalmas lendületet adhat a civilizációnak

2017. április 25., kedd




A jövőben elengedhetetlen dolog kapcsán kutatnak és kísérleteznek, mely az emberiség túlélésének kulcsa lehet.

Magyarország és Oroszország korábban, egész pontosan 2017. Február 2-án megerősítette, hogy folytatni kívánja az évtizedek óta sikeres együttműködést a világűr békés célú felhasználásának terén.

Az egész projekt arról fog szólni, hogy az űridőjárást vizsgálják, és egyes helyzeteket - például napkitöréseket, és azok hatásait - képesek legyenek előre jelezni, így egy esetleges kataklizma előtt az emberiségnek lenne ideje felkészülni.

Az együttműködés keretében Magyarország lehetőséget kap rá, hogy kulcsfontosságú műszereket és fedélzeti egységeket biztosítva egyedüli nemzetközi partnerként vegyen részt az Orosz Tudományos Akadémia (RAS) és az Orosz Űrkutatási Intézet (IKI) most induló űrmissziójában.

A felküldendő orosz-magyar műhold forradalmian új eszközöket fog magával vinni az űrbe, és eddig még soha el nem végzett minőségű plazmafizikai méréseket fog eszközölni.

Képünk illusztráció

A programban magyar intézetek és űrtechnológiai cégek – BHE Kft., SGF Kft., BL-Electronics Kft. – fejlesztéseit alkalmazzák.

Ezzel óriási lépést tesznek afelé, hogy az űridőjárás egyrészt komolyan legyen véve végre, és egy olyan rendszert lehessen kifejleszteni a jövőben, mely képes megvédeni a világot, és emberletek millióit megmenteni.

Az űrből érkező napviharok ugyanis akár káros sugárzást is juttathatnak a felszínre, ha elég nagyok. Egy globális űridőjárás figyelő rendszerrel pedig ezt ki lehetne küszöbölni, vagy legalábbis jóval előre jelezni, hogy az embereknek legyen idejük felkészülni, menedékbe húzódni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika űrkutatás


Megtekintések száma: 28700





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet