Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását: küszöbön a Nobel-díj!

2023. február 28., kedd




Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását: küszöbön a Nobel-díj!

"Százmilliárd vírusrészecskét fecskendezünk a szembe..."

Roska Botond egyre többek számára ismerős név lehet, és könnyen megtörténhet, hogy beírhatja magát a nagy Nobel-díjasok könyvébe.

A felfedezése milliók számára adhatja vissza a látás csodáját, az által kifejlesztett terápia pedig megváltoztathatja a vakok életét.

Korábban már a Nobel-díj előszobájának tekintett Louis Jeantet-díjat is megkapta munkájáért.

Sőt, Roska Botond még a legmagasabb magyar állami kitüntetést is megkapta, személyesen Áder Jánostól.

Roska azt is elárulta, hogyan hozhat forradalmárt változást a vakság gyógyításában az, amit kifejlesztett kutat csapatával együtt.

"Nagyon leegyszerűsítve úgy, hogy a szembe körülbelül százmilliárd, számítógép segítségével létrehozott vírusrészecskét fecskendezünk, ez körülbelül annyi, amennyi idegsejt az agyban található. Ezekkel a vírusokkal genetikus anyagot juttatunk be a szembe.

A genetikus anyag egyrészt kifejez egy fényérzékeny fehérjét, ami fényérzékennyé teszi a sejtet. Másrészt bekerül a fehérjével együtt egy címke is, ami minden sejtbe bejut ugyan, de csak ott fejti ki a hatását, ahol az szükséges. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy hol hat ez a fehérje.

A vakság során ugyanis a retinában található fényérzékeny sejtek elhalnak, a fehérje más sejteket tesz fényérzékennyé."

Roska elmondta, hogy fontos hangsúlyozni: a rosszul látó embereken nem tud segíteni, viszont a vakságot tényleg gyógyíthatóvá tehetik ezzel.

"Azt mondhatom, hogy a vakságok felét tudjuk kezelni ezzel a módszerrel, azokat, amiknél még megvan a retinát és az agyat összekötő látóideg."

Az első génterápiás oltással már a klinikai kísérleteknél tartanak.

"14 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem az egészet, senki nem gondolta, hogy ebből bármi is lesz. Senki sem hitt benne" - mesélte.

Roska Botond különleges oltása tehát már közeleg, és a különféle vakságok jelentős részét gyógyítani lehet majd vele.

Ezzel óriási eredményt érhetünk el világszerte, és kinézhet egy tényleges Nobel-díj, nem utolsó sorban vak emberek tízmillióinak adhatja vissza a látását.

OSZD MEG másokkal is!

egészség magyar tehetségek


Megtekintések száma: 201543





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet