Magyarok Csernobilban: 3 napos túráról készült egy nagyon érdekfeszítő videó!

2017. augusztus 14., hétfő




Az Urbex Hungary csapata ismét ellátogatott a valaha volt legnagyobb történelmi atomkatasztrófa helyszínére, Csernobilba.

Mint ismeretes, ez volt a legbrutálisann atomerőmű baleset a világ történetében. Ha nincs szerencsénk, talán még nagyobb robbanás következett volna be, még súlyosabb következményekkel.

Most magyarok látogattak el a halálzónnába, és megdöbbentően érdekes és átélhető videót tettek közzé róla.

Az urbexhungary.blog.hu ezt írja:

2017-ben újra mentünk, több hónapos szervezés után májusban, 3 napra ellátogattunk a lezárt zónába.

Nagyon sok helyszínt meglátogattunk. Mértünk nagy, és itthoni átlagnak megfelelő sugárszintet. Pripjaty várost bejártuk, töviről, hegyire. Felmásztunk a Duga katonai radarra, és számtalan elhagyatott épületet, roncs autót, vonatot és sok érdekes helyet láttunk.

Megnéztük a nemrég elkészült új szarkofágot, ami lefedi a sérült 4-es reaktor öregedő burkolatát. Nagyon sok állattal találkoztunk, akik fittyet hányva a sugárzásra, háborítatlanul élték mindennapjaikat. Az ott tartózkodásunk alatt veszélynek nem voltunk kitéve, szakavatott kísérő magyarázta mit lehet, és mit nem. Több mint 6 óra videót forgattunk, ezekből öt epizód készül. A videók mellet több ezer fotóval lettünk gazdagabbak, melyekből itt is megosztunk párat.

Ötödik rész:

A harmadik túranapunk délutánja. A Duga után az erőmű éttermében ebédeltünk, majd elindultunk a tervezett célpontok felé. Először megnéztük a katasztrófa miatt félbe maradt ötös, hatos reaktor hűtőtornyait. A sugárzás elég magas, a mohatelepekhez közelítve üvöltöttek a műszerek. Sok látnivaló nem volt, így hamar végeztünk. A félbe hagyott reaktor csarnokokat is szívesen megnéztük volna, de erre sajnos nem volt már időnk. Talán majd máskor. Innen utunk Pripjatyba vetetett. Már régen terveztük a Janov vasút állomást megnézni, de sajnos a látogatókat nem nézik ott jó szemmel. 

Osonva mentünk be, csendben. Az elhagyatott vasúti kocsikat sikerült megnéznünk, illetve nem messze elhagyatottan álló katonai harckocsikból átalakított munkagépeket. Vezetőnk szerint ezekkel dózerolták le Kopacsi falut, és a vörös erdőben is dolgoztak. Erősen radioaktívak, ezért sokáig nem időztünk itt. Innen az utunk az Azúr uszodába vezetett, sokan nem tudják de az uszoda 1999-ig üzemelt, az erőműben dolgozók használták. 

Majd elmentünk egy iskolába, ahol a szűkös időkeret miatt csak 15 percet tölthettünk. Megnéztük a szétszórt gázmaszkokat, és egy emeletet bejártunk, megnéztünk pár tantermet. 

A túra utolsó állomása egy 16-emeletes panelház, felmentünk a tetejére, és megnéztük a panorámát. Lélegzetelállítóan csodálatos. Látszik ahogy a természet visszaveszi a területet. Fájó szívvel elindultunk Kijev felé. Még egy csoportképre megálltunk a Csernobil táblánál. A zóna átlépő ponton viszonylag hamar áthaladtunk, innen még 2 óra Kijev, itt is eltöltöttünk még egy napot. na de az már egy külön fejezet.....

Forrás: urbexhungary.blog.hu

érdekes hihetetlen érdekesség csernobil


Megtekintések száma: 84071





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet