Magyarok fejtették meg az agy egyik legnagyobb rejtélyét

2016. november 30., szerda




Először sikerült megmérni azt, hogy milyen erős a jelkapcsolat az agyban az agysejtek között, ezzel komoly áttörést hozva az agy nagy rejtélyének megoldásában.

Hazánk fiai ismét produkáltak. Újabb kutatásban és tudományos területen mutatták meg, hogy mi magyarok, rendkívül okosak vagyunk.

Régóta rejtély

Ráadásul olyan dologról van szó, amit a tudósok már régóta kutattak. Az emberi agy egyik legnagyobb talányáról beszélünk, nevezetesen arról, hogy miben különbözik az emberi agy az állatok agyától.

Ugyanis nem véletlenül alakult ki a történelmünk során a magas intelligencia, és a beszéd képessége, az eszközkészítés, és az ételek megsütése, főzése.

Azt már korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az agy barázdáltságában, méretében is jelentős eltérés van más állatokhoz képest, de most kiderült a nagy rejtély: mi okozza még azt ezeken kívül, hogy más agyunk van, mint a többi élőlénynek?

Nevezetesen arra jutottak a magyar kutatók, hogy az emberi agyban a jelkapcsolat sokkal nagyobb erősségű az egyes agysejtek között, mint más állatoknál.

Az agykéregben olyan folyamatok mennek végbe, melyek lehetővé teszik, hogy az emberi faj ennyire kiemelkedjen az élővilágból szellemi képességekben.

Különleges jelkapcsolat

Ez a jelkapcsolat akkor kezdhetett el felerősödni, amikor az emberiség evolúciójában volt egy rejtélyes ugrás, amikor elkezdett az agyunk sokkal barázdáltabbá, és nagyobbá válni.

Hogy ezt a folyamatot pontosan mi váltotta ki, az még mindig rejtély, de közelebb jutottunk ezen rejtély megfejtéséhez is. A felfedezés azért jelentős, mert így már tisztán látunk azzal kapcsolatban, hogy mi tett minket biológiai szinten emberré, mi biztosította a szellemi képességeinket.

Ha ugyanis nem lennének ennyire erősek a kapcsolatok az agysejtek között, talán az emberség sem itt tartana, és a delfinekkel, majmokkal lenne egy szinten.

Ezek teszik lehetővé, hogy egy aktivitáscsomag beindítson egy idegsejthálózatot. A szegedi kutatók ebből kiindulva kimutatták: ezek a nagyon hatékony kapcsolatok rendkívül könnyen változhatnak, plasztikusak, tehát a hatékonyabban alkalmazkodnak, mint az összehasonlításként vizsgált patkány idegi kapcsolatai.

Ezek az erős idegi kapcsolatok tanulás hatására könnyen változhatnak, így más idegsejthálózatokat képesek aktiválni az agykéregben.

Az emberiség fejődésének kulcsa

Természetesen az eredményeket a világ más tájain is örömmel fogadták, és gratuláltak a magyar tudósoknak. Sőt, van olyan hely, ahol tovább gondolták már a dolgot, és rájöttek, hogy a kapcsolatok javításával olyan emberi faj alakulhatna ki, mely kétszer, vagy akár háromszor olyan okos lehet, mint a jelenlegi homo sapiens sapiens.

Mentális szempontból nézve szuperemberekké válhatunk, ha az agysejtek közötti jelerősség még erősebbé lesz tehető mesterséges vagy genetikai úton a jövőben.

Ez pedig még jobban megerősítheti, és felgyorsíthatja a tudományos világ fejlődését. A jövőben a következő lépés ezért az lesz, hogy rájöjjenek, hogyan lehet ezen az állapoton még jobban javítani.

tudomány egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 67332





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet