Majmok gyászolták robotikus társukat

2017. január 13., péntek




Egy rendkívül szívszorító videó keretében láthatjuk, ahogyan a majmok próbálnak segíteni rajta, majd ugyanúgy gyászolják, mintha saját kicsinyük halt volna meg.Hol ér véget az élő, és hol kezdődik a robot?

A robotika nagy kérdése mindig is az volt, hogy mennyire lehet valami igazi, amit vasakkal és csavarokkal tartanak egyben. Mennyire tud hatást kiváltani az élőből, és mennyire tud kötődést elérni az irányában?

A robotika világa a jövőben elkerülhetetlen lesz. Egy olyasféle forradalom, melyen át kell esni, annak minden jó oldalával, és minden árnyoldalával egyetemben.

Hogy milyen óriási hatással lesz az életünkre a robotok világa, arról már rengeteg cikk született, arról azonban kevésbé, hogy milyen is lesz és hogyan fogják ezt megélni az állatok.

a BBC One egy videójában éppen erre látunk egy nagyon érdekes példát, melyet teljesen véletlenül sikerült rögzíteni, és egy elképesztő jelenetet láthatunk rajta.

Néhány majom ugyanis elkezdi gyászolni egy "halott" társukat. Azonban a társuk nem is élő, hanem egy robot majom. Mégis, szemmel látható, hogy a majmok gyásza teljesen őszinte.

Ez persze számtalan kérdést felvet ember és állat, állat és robot kapcsolatáról.

A BBC One Spy in the Wild című dokumentumfilm-sorzatának készítői igyekeznek úgy megfigyelni a vadon élő állatokat, hogy az élőlényeket minél kevésbé zavarja meg a megfigyelés.

Ezért is készítettek különleges, az állatokra külsőségekben nagyon hasonlító megfigyelő szerkezeteket, kisebb robotokat.

Amellett, hogy ezek megfigyelő szerepet töltenek be, időnként képesek az igazi majmok viselkedését utánozni.

Maguk az állatok gyakran fajtársukként tekintenek a mechanikus megfelelőjükre. A mozgó és hangokat is kiadó robotállatok szemében kamera van, ez segíti a természetfilm készítőit páratlan szempontból megörökíteni az eseményeket.

Eleinte nehezen fogadták be a majmot, azonban az idő előrehaladtával egyre inkább saját családjuk részeként tekintettek rá, és befogadták.

Azonban egy váratlan baleset következtében elképesztő dolog történik, és a tudósok tanúi lehettek egy szívszorító jelenetsornak, mely rengeteg kérdést felvet a robot és az élő kapcsolatáról.

Egy baleset következtében a kis robotmajom leesik a fáról, és nem működik tovább. A videó szívszorító része itt következik: a majmok próbálnak segíteni rajta, majd ugyanúgy gyászolják, mintha saját kicsinyük halt volna meg.

Ilyet korábban soha nem tapasztaltak meg, és ez remekül szemlélteti, hogy az élő is képes élettelenhez kötődni, mert sokan biztosak benne, hogy bár a szerkezet remekül álcázva volt, a majmok nem buták és valójában tudatában vannak annak, hogy egy tárgy volt inkább, mintsem élőlény.

Ennek ellenére képesek voltak érzelmileg kötődni hozzá, ami megmutatja, hogy ez az embereknél is hasonlóképpen lenne a jövőben, mikor majd mindenkinek robot személyi asszisztense lesz.

Persze bonyolult előre megmondani, hogy mit hozhat a jövő ember és robot kapcsolata terén, de a nemrég rögzített videó mindenképpen felveti a lehetőségét, hogy a jövőben érzelmileg lesznek, akik jobban kötődni fognak az ilyen bonyolult mesterséges intelligencia rendszerekhez, mint egyes embertársaikhoz.

tudomány érdekes érdekesség természet állatvilág robotok robot


Megtekintések száma: 43628





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet