Már célegyenesben az igazi vasember páncél! A hatóság aggódik a sufnikban készült másolatok miatt

2015. október 25., vasárnap




Az amerikai hadsereg már célegyenesben van - ami egy vagy két évet jelent, míg teljesen elkészül - egy működőképes vasember ruha prototípusától. A ruha funkcionálisan tényleg majdnem olyan lesz, mint a filmből ismert ruha. Mindeközben egyre többször kerül napirendi pontra a kérdés: hogyan lehetne szabályozni a vasember páncél technológiai felhasználását, és hogyan lehetne megakadályozni azt, hogy "garázsprojektek" keretében barkácsolt, nem ellenőrzött ruhák készüljenek. Ugyanis több forrásból is megerősítették, hogy már többen előálltak különféle verziókkal, más-más technológiai megoldásokkal, ami nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet.

A Start Industries komoly vetélytársat kapott. De ez a vetélytárs a való életben is létezik.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium ugyanis már egy ideje egy vasember páncélon dolgozik, s most azt állítják, hogy egy vagy két évre vannak attól, hogy teljesen elkészüljön az elképesztő fejlesztés.

A Vasember páncél ötlete korábbra nyúlik vissza. Az amerikai hadsereg 2009-ben egyszer már kiállt a nagyközönség elé Homayoon Kazerooni projektjével, melynek eredményeképpen egy olyan szerkezetet illesztettek az ember hátára, mely lehetővé tette egy átlagember számára, hogy 100 kilogrammos súllyal 16 km/órás sebességgel fusson hosszabb távokat. (Ez volt a HULC - Human Universal Load Carrier.)

vasember Ettől még azért messze vagyunk

A Marvel szuperhős-képregénye ihlette technológia fejlesztésében nem kevesebb, mint

56 vállalat, 16 kormányügynökség, 13 egyetem és 10 állami laboratórium vesz részt.

Az MIT szakemberei által kifejlesztett, speciális anyagból készült „folyékony páncéllal” is ellátják majd, amely a másodperc töredéke alatt képes megszilárdulni. Ha minden jól megy, olyan páncélt építhetnek, amely lehetővé teszi a viselője számára, hogy akár egy golyózáporon is sértetlenül keresztülsétálhasson.

A páncélzatban helyet kaptak fűtő és hűtő eszközök és kisebb számítógépes vezérlőszerkezetek, akárcsak a filmbéli vasember páncélban, egyelőre mesterséges intelligencia (Jarvis) híján. Barack Obama tavaly úgy nyilatkozott, hogy egyenesen Vasembert építik.

Ha megépítenék, az lenne a valaha készített legösszetettebb, legbonyolultabb taktikai páncélruha, amit az emberiség készített. Ha csak a negyedét is sikerül a valóságba ültetni a filmben látott Vasember páncélnak máris komoly harci erővel bírhat a ruha.

Államilag szeretnék szabályozni

A hatóságok és a kormányzathoz közelálló szervek egyre jobban tartanak attól, hogy a fű alatt futó - értsd: garázsban, a hatóságok tudta nélkül készülő - vasember-projektek gombamód fognak szaporodni a jövőben.

Ez hatalmas nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet, hiszen egy ilyen ruha tömegpusztító fegyver is lehet, főleg ah rossz kezekbe kerül.

Nemrégiben például egy hobbi mérnök barkácsolt össze valami érdekeset, ami fel is keltette még a titkosszolgálatok figyelmét is.

Egy férfi hobbiból elkészítette a Robert Downey Jr. által alakított Vasember kesztyűjének másolatát. A YouTube-os Patrick Priebe által összetákolt kesztyű ugyan nem képes olyasmikre, mint a filmekben látott harci páncél, de valódi kárt éppenséggel okozhat.

Az eszköz alumíniumból készül, és ugyan rakéták helyett fémdarabokat lő ki, tenyér részéből igazi, roppant erős lézersugarat bocsát ki.

A kesztyűről készített videóban jól látható, hogy Priebe a 700 miliwattos lézerrel könnyedén ki tud durrantani egy lufit, de még fafelületbe is bele tud égetni bármit.

Az információk szerint 3 hétbe telt a férfinek lefejlesztenie a kütyüt. Ezzel tisztában van a hadsereg is, és azzal is, hogy a titkos fejlesztés egyértelmű technológiai előnye és egyeduralma ellenére a "piacon" megjelenhetnek idővel garázsprojektekből származó, nemzetbiztonsági kockázatot jelentő vasember ruhák is.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 9063





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet