Már épül a Skynet, a legalaposabb megfigyelőrendszer a történelemben

2019. december 12., csütörtök




„ Egy katonai kiber rendszer alkalmazása a polgárok biztonságának megóvása érdekében, innen visszatekintve, valóban egy korát megelőző elképzelés volt.”- írta Wang Pengda, a Kína Elektronikai Technológiai Vállalat (C.E.T.C.) mérnöke egy hivatalos blogposztban. Az állami finanszírozású vállalat a gyártója és fő beszállítója annak a mindent átfogó, mindent látó, mindenkit ellenőrző rendszernek, melyet Kína Hszincsiang tartományban épített ki.

Azt a kormány sem titkolja, hogy a megfigyelés fókuszában az ujgur kisebbség áll,

a rendszer eredeti kiindulópontja az elmúlt évek muszlimok által elkövetett terrorista cselekményeinek megfékezése és a béke megteremtése volt. Azonban, ahogy a helyi ujgurok, a helyszínen nyomozást folytató New York Times vagy BBC ripotortereinek, illetve a különféle emberjogi szervezetek egybecsengő beszámolóiból kiderül, a rendszer valódi célja a muszlim kisebbség totális kontroll alatt tartása.

Az állam minden évben több milliárd dollárnyi összeget fektet a high-tech megfigyelés és az ezt üzemeltető rendőrségi állomány kiépítésébe. A fő teszthelyszínen, Hszincsiang Ürümcsi nevű városában az ujgurokat összesen tízezer ellenőrzőponton állíthatják meg a hatóságok, miközben a Han kínaiakat vagy a külföldi turistákat, illetve a kormány szolgálatában álló ujgurokat továbbintik. Az ellenőrzésen arcszkennelés után, papírjaik bemutatásával mehetnek tovább, ha erre engedélyt kapnak és nem terelik őket valamelyik átnevelő táborba. De ugyanígy, csak személyazonosság igazolásával lehet kést, gázolajat, telefont, számítógépet, vagy akár cukrot vásárolni. Mindezek a tevékenységek pedig regisztrálva vannak és mennek egyenesen a rendőrség adatbázisaiba.

Egy holland internetbiztonsági cég, a GDI Alapítvány szakembere, Victor Gevers egy jelszóval nem védett, a SenseNets által üzemeltetett bázisban Ürümcsi 3.5 millió lakosából 2.5 milliónak arcfelismerő kamerák által készített fotóját és személyi igazolvány másolatát találta meg.

A bizonyítékok szerint az ellenőrzőpontokon 24 óra leforgása alatt mintegy 6 millió személyes adatot gyűjtöttek be.

De nem csak a lakcímet és nevet kell személyazonosítás alatt érteni. A rendszer a hatalmas információs bázisból pillanatok alatt előkeresi egy ember egész múltját: tanulmányi eredményeit, családi kapcsolatait, szállodákba, internetkávézókba való bejelentkezéseinek történetét.

A kommunista kormány még 1949-ben vette át a terület ellenőrzését, és mindig is ferde szemmel nézett a tartomány lakosságának nagyobb részét alkotó ujgur illetve muszlim kisebbségre. A magukat inkább a törökökhöz közelebb állónak valló csoport függetlenségi törekvései, a Han kínaiakkal való ellentétek kiéleződése és a terroristacselekmények nem segítették a bizalom kiépülését. Hszi Csin-ping elnök 2012-es színrelépésekor pedig meghirdette a totális, terrorizmus elleni harcot.

2018-ban a Közbiztonsági Minisztérium, a legfőbb rendőrügynökség, két programot indított: a Skynetet és a Sharp Eyes-t. Mindkettő (a Skynet elsősorban a városokban, a Sharp Eyes a vidéken) az egész országra kiterjedő, tervek szerint 400 millió, arcfelismerő szoftverrel ellátott kamerával dolgozó rendszer.


OSZD MEg másokkal is!

Forrás: raketa.hu


Megtekintések száma: 7659





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet