Máris idegen jelekre bukkanhattak az új rádióteleszkópok!

2017. május 24., szerda




Néhány napja helyezték üzembe őket, és máris 3 idegen jelet fogtak az űr mélyéről!

Hihetetlen eredményekre jutottak a csillagászok az univerzum vizsgálatát illetően. Ugyanis új, eddig soha nem érzékelt jeleket fogtak azok a rádióteleszkópok, melyeket alig pár napja üzemeltek be.

A nagyszabású projekt eredetileg Ausztráliában állt fel, és indult el, hogy a kozmosz rejtélyes rádiókitöréseit kutassa.

Ezeket az úgynevezett FRB-ket a tudomány még mindig nem tudja, hogy pontosan mi okozza.

Számos elmélet született rájuk az elmúlt években, de ezek az elméletek nem maradtak meg túl sokáig tényleges és igazolható lehetőségként. A kutatók ezért arra kezdtek az utóbbi hónapokban gyanakodni, hogy ezek a rejtélyes rádiókitörések akár mesterséges intelligenciáktól is származhatnak, vagy fejlett idegenektől.

A friss jeleket az oroszlán csillagkép felől fogták, ahonnan korábban még nem fogtak hasonló jelet.

Egyesek azzal érvelnek ezen jelek mesterséges - vagy földönkívüli - eredete mellett, hogy ha természetes forrásból származnának a jelek, a csillagok és galaxisok nagy száma alapján rengeteg más helyről érzékelnünk kellett volna ezeket.

Ebben van valami, és ezt a tudósok, csillagászok is tudják, ugyanakkor egyelőre még korai lenne kijelenteni, hogy 100% biztos, hogy idegenektől van a jel.

Ami külön érdekes, az maga az energia, ami árad ezekkel a rádiókitörésekkel együtt. Egyes becslések szerint egy másodperc alatt annyi energiát produkálnak, mint amit a mi Napunk 10.000 év alatt termel meg.

Nagyon nehéz őket tanulmányozni, mivel annyira ritkán jelentkeznek, és olyan rövid ideig - milliszekundumokban mérhetőek csupán - hogy lehetetlen analizálni őket.

A legelső ilyen jelet egyébként még 2007-ben észlelték, azelőtt soha, noha a technológia adott volt. Ez is egy megmagyarázhatatlan aspektusa az FRB rejtélynek.

Olyan szabályszerűségek vannak bennük, mintha egy mesterségesen előállított jelsorozat lenne.

Ugyanakkor nagyon nehéz volt mindig is megfigyelni őket, mert ezek nagyon rövid jelek. Korábban felvetődött az az elmélet, miszerint a jelek nem is a földön kívülről érkeznek, hanem a Földről verődnek valahogyan vissza.

Egyelőre nekünk sem sikerült dekódolni. Sokan ugyanis nem hiszik, hogy valaha sikerül, míg mások szerint ezek a jelek továbbra sem az idegenek művei, hanem valamiféle ismeretlen csillagászati jelenségnek, vagy anomáliának a nyomai.

Bármi is lesz a végleges válasz az FRB jelenségre, az az emberiség számára egy nagyon fontos, sorsfordító felfedezés lehet majd.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány ufó ufók idegen idegenek idegen civilizációk csillagászat


Megtekintések száma: 159552





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet