Mark Zuckerberg vagy Elon Musk? Kinek lehet igaza?

2017. július 26., szerda




Két teljesen ellentmondó vélemény! Szerinted kinek van igaza?

Elon Musk nemrégiben robbantott azzal, hogy lesújtó véleménnyel volt a mesterséges intelligenciáról. Azt maga a cégvezér is elismerte, hogy óriási lehetőségek vannak benne, de ugyanakkor nagyon aggódott amiatt, hogy a mesterséges intelligencia kiirthatja az emberiséget.

Sajnos nem egy sci-fi film forgatókönyvét idéztük. A neves szakember és zseni tényleg azon a véleményen van, hogy nagymértékben kontrollálni, ellenőrizni kellene azt, hogy merre felé is visszük el a mesterséges intelligencia fejlesztéseket.

Az igaz, hogy sok hasznát vennénk, és alapjaiban javítana az életminőségünkön, de kivennénk az emberiség kezéből ezzel a hatalmat, és egy nálunk okosabbá válni képes valaminek adnánk.

Ez pedig önmagában már ott hordozza a jövőbeli veszélyt.

Ugyanakkor Mark Zuckerberg teljesen másképpen vélekedik az M.I.-ről. Szerinte egyáltalán nem veszélyes, és eredendően a barátunkká fog vélni, és felesleges aggódnia miatta.

De vajon kinek van igaza, és miért? Lehet-e, vagy kell-e állást foglalni feltétlenül valamelyik oldalon?

Elon Musk már évek óta aggódik, és ennek az aggodalomnak egy-egy interjúban hangot is szokott adni. Mark Zuckerber, a Facebook alapítója pedig teljesen el van ámulva a mesterséges intelligencia jövőjétől.

Sokan nem osztják Elon Musk álláspontját, és bár tény, hogy egy zseni, ezért hajlamosak vagyunk sokmindent elhinni neki, ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy véleménye helytálló lehet minden esetben.

Mark Zuckerberg vissza is vágott, és azt állította, hogy aki már eleve világvégét vizionál az M.I. kapcsán, az nagyon felelőtlen.

"Aki mesterséges intelligencia ellen érvel, az többek között a biztonságosabb, soha nem karambolozó autók, és a sokkal jobb orvosi diagnosztizálás ellen érvel." - állítja a Facebook alapítója.

Elon Musk ezt viszont nem hagyta teljesen szó nélkül, és úgy gondolta, megvédi a mundér becsületét.

Igazából eléggé porig alázta, mert azt mondta, hogy beszélgetett már Zuckerberggel, de szerinte nincs elég rálátása a mesterséges intelligencia témájára, és nem érti az egésznek a működését.

Elon Musk hozzátette, hogy azért aggódik, mert a mesterséges intelligencia túl gyorsan fejlődik, szinte exponenciálisan. Ezért lehetne szükség egyfajta szabályozásra.

Az nyilvánvaló egyébként, hogy mindketten szakértői valamennyire a témának, így nehéz eldönteni, mégis kinek van igaza. Talán az aranyközépút a megfelelő, és valóban korlátolni kellene a mesterséges intelligencia kutatásokat, de mégis megadni a fejlesztéseknek a szabad teret?

Mit gondolsz erről az egészről, kinek van igaza?

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika az emberiség jövője mesterséges intelligencia elon musk


Megtekintések száma: 155653





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet