Mars-sokk: új eredmények írhatják át a Mars történetét, méghozzá teljesen

2021. július 26., hétfő




Biztosan kialakult rajta az élet!

A mostani felfedezés nem csak a marsi élettel, hanem a marsi vízzel is kapcsolatos. A friss eredmények ugyanis arra világítanak rá, hogy a Marson egykoron nem csak víz volt, de a víz nagyon hosszú ideig jelen volt a bolygón.

És ez még nem minden...

Olyan világosabb színű, a felszín sötét színétől eltérő repedések bizonyíthatják a Marson található ősi víz jelenlétét, melyeket nem rég azonosítottak különféle felszíni felvételeken.

Ezek a repedések, és törésvonalak olyan nyomokról árulkodnak, egyértelműsítik azokat a régi feltételezéseket, hogy a vörös bolygón egészen hosszú ideig állhatott fenn egy nedves, tengerekkel, óceánokkal tarkított állapot.

A repedések körül ugyanis szilícium-dioxid gyűrűk maradványait találták meg.

A szilícium-dioxid (köznapi nevén kova, gyakorta meglehetősen pongyola elnevezéssel kovasav) a szilícium oxigénnel alkotott vegyülete. A kovasav, mint vízkötésű szilícium-dioxid, különleges szubsztanciát jelent minden élő szervezet számára.

Egészen bizonyos tehát, hogy a Marson hosszú időn át volt víz. A víz jelenléte a megfelelő környezetet is bizonyítja, ez a kettő együtt pedig az életnek is megágyazhatott.

A szilícium-dioxid koncentrációja igen nagy volt, ez szintén arra utal, hogy évmilliókon át megfelelő hőmérsékletű és nedvességű volt a Mars. Ennyi idő pedig elég lehetett minimum mikrobiológiai szintű élet létrejöttéhez.

Sok helyen nem is óceánok hömpölyögtek feltétlenül – állítják a szakértők. Szerintük a Mars talaja állandóan nedves volt a talajvíztől.

Ezeket a nyomokat nemrégiben egy kiszáradt tómederben kutakodva találták meg a Mars rover segítségével, és annak elemzéseivel.

A Mars vizéről rengeteg elmélet látott már napvilágot, és fejtegették azt, hogy pontosan mi történhetett vele, hogyan alakult ki, vagy hogyan vesztette el a bolygó.

Feltehetően egy nagyobb kataklizma során - ami talán egy aszteroida becsapódása volt - vesztette el a Mars mágneses mezejét és atmoszférájának egy részét. Ez pedig végzetesen beindította a bolygó haldoklását, és az élet fokozatos eltűnését, mialatt a víz kipárolgott az atmoszférába.

Hogy jelenleg is van-e víz, arról nagyon megosztott a tudományos világ. Bár a NASA néhány éve bejelentette, hogy folyékony vizet találtak a vörös bolygón, ezek inkább magas sókoncentrációjú vizes oldatok voltak.

Ez azonban sokak szerint nem zárja ki azt, hogy ezekben az "oldatokban" megjelenhetett az élet, vagy az ősi túlélő mikroorganizmusok életben lehetnek.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány mars marskutatás élet a marson


Megtekintések száma: 148044





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet