Még egy holdja van a Földnek?

2016. június 17., péntek




Hihetetlenül hangzik, de úgy néz ki, hogy van még egy égi kísérőnk, melyre a NASA bukkant rá!

A NASA elképesztő bejelentése szerint vagy egy évszázada a Hold mellett egy másik apró aszteroida is kering a Föld körül.

A 2016 HO3 névre keresztelt, a számítások szerint mindössze 37-91 méter átmérőjű űrszikla úgy viselkedik, mint egyfajta szatellit, ami arra utal, hogy az aszteroida viszonylag nagy távolságban kering a bolygónk körül.

A NASA leírása szerint a 2016 HO3 sajátos táncban van a Földdel, hol megelőzi, hol lemarad tőle, hol közelebb van a Naphoz, hol távolabb, és pályája a Földéhez viszonyítva szabályosan "billeg".

Éppen ezért csillagászati szempontból bármilyen hihetetlen, de égi kísérőnkként is aposztrofálható, vagyis a Földünknek még egy holdja van, igaz jóval kisebb, mint az eredeti.

Az aszteroidát 2016 április 27-én szúrták ki a Hawaii Egyetem Csillagászati Intézetének aszteroidakutató teleszkópjával, a Pan-STARRS 1-essel, ami a hawaii Haleakalában van, és aminek a működését a NASA Bolgyóvédelmi Koordinációs Irodája finanszírozza.

A történelem folyamán már számtalanszor pletykáltak arról az utóbbi 40 évben, hogy talán lehet egy nagyon parányi, alig észlelhető égi kísérőnk, ez azonban egészen eddig nem volt bizonyos.

Pesrze az aszteroida hold-létéről most rengeteget vitatkoznak a csillagászok, hiszen egyesek azt állítják, méretei miatt, mégsem igazán lenne érdemes égi kísérőnek sorolni.

Ugyanis szerintük ilyen alapon a többi naprendszerbeli bolygó körül keringő űrszikla is holdnak számítana.

Ugyanakkor az aszteroida tulajdonságai és viselkedése tényleg hasonlít egy égi kísérőhöz.

Végső soron nem valószínű, hogy hivatalosan is holdnak nyilvánítják, de ha szigorúan tudományos értelemben nézzük a kérdést, akkor bizony sok kutató azt állítaná, hogy a Földnek egy második holdja van.

tudomány hihetetlen csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 23176





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet