Még mindig ismeretlen a világ számos pontján észlelt, főként a tenger felől érkező hang eredete

2015. december 8., kedd




A világban már egy jó ideje megy a szóbeszéd, hogy mi lehet a rejtélyes, szinte mindenki által hallható hummogás, mely úgy tűnik, a tenger mélyéből jön. A jelenség globális, a világ számos pontján hallani hasonló hangot.

Plymouthban a helyiek hónapok óta újra hallják a hangokat, de a probléma már hosszú évek óta fennáll. A lakosok és a kutatók teljesen tanácstalanok, a hangok forrását ugyanis nem sikerült megfejteni, pusztán elméletek vannak, hogy mi lehet. A hang forrását sem sikerült lokalizálni. Csak annyit tudni biztosan, hogy a tenger mélyéből jön...

Nagyon mély, már majdnem melodikusnak ható zaj. - nyilatkozta az egyik helyi lakos.

A rejtélyes hangot leginkább éjszaka hallani, és a lakosság kis százaléka képes arra, hogy érzékelje. Nappal a közlekedési és egyéb zajok elnyomják a hummogást. 1970 óta rendszeresen felüti a fejét a tenger felől áradó "zaj", de még soha sem sikerült megfejteni, hogy mi okozza.

rejtelyes-hangok-a-fold-szamos-pontjan

Ismeretlen hangforrás

Pedig teóriákban nincs hiány, már ami a hang forrását illeti. A területet rengeteg kutató vizsgálta, de közelebb senki sem jutott a megoldáshoz. Így mindenkinek továbbra is elméletei vannak arról, hogy mi a megoldás kulcsa. Egyes szakemberek azt állítják, hogy a tengerlemezek folyamatos apró elmozdulása okozza a zajt, erre azonban nincs semmi bizonyíték, és épp  ugyanolyan fajsúlyú elmélet, mint a többi.

A tudományos megközelítést valló emberek – mint például a NASA – szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy a bolygó „háttérzörejét” lehet hallani.

Egy eddig ismeretlen állat jelenléte is szóba jöhet. Ha így van, akkor annak a mélytengeri állatnak hatalmasnak kell lennie. Korábban is hallottak már a tengerekből, óceánokból kiszűrődő hangokról, melyeket sohasem tudtak azonosítani. Már akkor is adódott a feltevés, hogy talán egy eddig nem ismert mélytengeri élőlénytől származnak.

A leghíresebb ilyen eset az úgynevezett nagy Buggy (angolul The Bloop)  volt. A hangot még 1997-ben érzékelték az óceánon.A mai napig nem ismétlődött meg, és az eredetével kapcsolatban is csak találgatások léteznek.

a-nagy-buggy

A New Scientist szerint frekvenciája tengeri élőlény hangjára utal, ám sokkal erőteljesebb az eddig felfedezett teremtmények hangjainál. Túlságosan erős ahhoz, hogy egy bálna adhassa ki, így talán az a legvalószínűbb, hogy egy mélytengeri óriás-fejlábúhoz, azaz egy "igazi mélytengeri szörny"-höz tartozik. Sokan valószínűsítik, hogy gigászi óriáspolip (Architeuthis dux, lásd a faj egy példányát jobbra) lehet a hang gazdája, de még azok is egyetértenek a hang biológiai eredetével, akik ezt egyébként vitatják.

cloverfield-ismeretlen-leny A Cloverfield c. filmben egy ismeretlen élőlény bújik elő az óceánból. Talán valami hasonlótól eredhet a Nagy Buggy is?

A hang eléggé hasonlít a tengeri emlősök kommunikációjában használt hangjelekhez, viszont annyira erős volt, hogy ilyen erős hangot még a Föld ma ismert leghatalmasabb állata sem képes kibocsátani (egymástól csaknem 5000 kilométer távolságban elhelyezkedő hidrofonok is érzékelték).

Okozhatja még az elektromágneses mező, a fémszerkezetek mikro rezgései, de akadnak olyanok is, akik szerint az idegenek műve a különös hang, mellyel manipulálni próbálják az emberek tudatalattiját. Totális kontroll alá szeretnék hajtani az embereket, és azok a városok, ahol lehet hallani a hummogást, ezek a kísérleti helyszínek.

ismeretlen-hangok-a-vilagban

A sokak által ismert, és összeesküvés elméletek kapcsán már rengetegszer említett HAARP ( High Frequency Active Auroral Research Program) program is megmagyarázhatja a hangokat.  HAARP egy tudományos törekvés, melynek célja az ionoszféra viselkedésének és tulajdonságainak tanulmányozása, illetve az eredmények alkalmazása a kommunikációs és felügyeleti rendszerek kialakításában, polgári és védelmi célokra egyaránt.

De a legbizarrabb elmélet még ennél is tovább megy. Vannak, akik megvannak róla győződve, hogy ezek a hangok a mennyországból szűrődnek le.

Globális jelenségről van szó

A halk moraj nem csak itt hallható, hanem a világ számos pontján, főleg tengeren, nyílt vízterületek közelében, óceáni partokon.

A világ minden tájáról származó felvételeken egy, látszólag a semmiből érkező rejtélyes hangot lehet hallani – valamint rémült, vagy a meglepetéstől tátott szájjal álló embereket látni, aki megdöbbenve csak annyit tudnak kérdezni: „Mi ez a hang?”

A hangokat Kijevben is többször hallották, egyet például augusztus 11-én. Augusztus hónapban csaknem minden nap lehetett hallani a zajokat a világ több pontjain.

Többen apocalyptikus hangoknak vélik már és Máté evangéliumában szereplő kürtökre gondolnak. (31. És elküldi angyalait nagy harsonaszóval, és összegyûjtik az ő választottait a négy égtáj felől, az ég egyik sarkától a másik sarkáig) Angliában a Telegraph is kiküldött egy “csapatot” kivizsgálni az esetet, de nem sikerült az okot megtalálni.

Így hát továbbra sem tudni, hogy mi az ijesztő hangok forrása. Nagyrészt a tenger felől jönnek ez biztos, de hogy mi okozza, abban már nincs egyetértés, csak kételyek...


Megtekintések száma: 20555





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet