Még mindig vannak rejtélyek a világ egyik legtitokzatosabb természeti jelensége körül

2017. március 1., szerda




A halál jeges ujjaként elnevezett jelenség egyszerre hátborzongató, és gyönyörű.

A Földön léteznek máig megmagyarázhatatlan jelenségek, melyeket igen gyakran még ma is paranormális jelenségként kezelnek.

Bár ezek legtöbbjére idővel fény derült, még most is akadnak olyan jelenségek bizonyos természeti folyamatok, melyek bizonyos elemei és momentumai homályba burkolóznak.

A "Halál jeges ujja"-ként elnevezett jelenség bár nem paranormális, nagyon sokáig nem volt rá magyarázat, és a kutatók nem tudtak mit kezdeni vele.

Az első észlelése a jelenségnek legalább 60 évvel ezelőttről származik, akkor tapasztalták, és figyelték meg először, de az akkori tudomány egyszerűen nem tudott mit kezdeni vele.

A kutatóknak nem volt elég ismeretük, és nem volta elég rendelkezésre álló beszámoló sem magáról a jelenségről.

Eleinte még az is felmerült, hogy valójában nem is létezik, és csak az emberek fantáziájának szüleményéről van szó.

A halál jeges ujja majdnem 5 évtizeden át komoly misztikumot vont maga körép, és senki sem tudott bizonyítékot szolgáltatni az állítólagos létezéséről sem.

Maga a jelenség olyan, mintha egy hatalmas jégcsap alakulna ki a sós vízben. Ez a halálos jégcsap lassan leereszkedik az óceán felszínéről egészen a fenékig, ahol mindent csapdába ejt, és elnyel, megfagyaszt.

Sokáig csak legendának hitték, aztán 2011-ben érkezett a szenzációs hír, hogy végre sikerült valakinek lefilmezni a jelenséget.

Immáron bizonyíték is volt a kutatók és a tudomány kezében. A felvételből kiderült, hogy a óceánfenéket elérve nem áll meg, hanem tovább terjed. Percek alatt akár több méteres területet elboríthat, eközben sorban pusztítja el az élőlényeket.

A videó alapján tett megfigyeléseket alaposan kielemezték, és végre megfejtették a jelenség hátterében húzódó különös folyamatokat.

Az egész úgy alakul ki, hogy az valóban nem csak emlékeztet egy jégcsapra, mert valójában egy jégcsapról van szó, csak a víz alatt.

Ez a jégcsap fagypont alatti hőmérsékletű, és túlhűti a vizet, méghozzá úgy hogy nagyon magas a sótartalma. A tengervízben, ha létrejön, nagyon gyors ütemben képes aztán elterjedni.

Ilyenkor a felszín felett általában rendkívüli hideg, akár mínusz 20-30 °C-os hőmérséklet uralkodik, az ehhez mérten meleg vizet a jégréteg védi meg az azonnali megdermedéstől.

Így alakul ki ez a halálos jégcsap. Legalábbis halálos minden élőlény számára, ami az útjába kerül. Elméletileg még az emberre is halálos tud lenni, ha az ember éppen beleragad egy nagyobb jégcsapba, mely éppen kialakul.

rejtély rejtélyek természet


Megtekintések száma: 52590





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet