Megállíthatatlan a nyugati civilizáció népességfogyása? A Földanya kiirt miket?

2017. június 5., hétfő




Hamarosan úgy tűnhet el a Föld színéről, mint egykoron Róma vagy Konstantinápoly. A természetes szelekció okozta szükségszerű bukás, vagy magunkat okoztuk a bajt?

A világ nagyhatalmai egyfajta civilizációs halálcsapdában vannak. Egyes országok ezt már el is ismerik, míg mások nem. Egyeseknél ez a lépülési folyamat beindult, míg másoknál még várat magára.

Abban azonban szinte minden civilizáció szakértő, és népességkutató egyetért, hogy a nyugati népek, a modern világban és fejlett infrastruktúrában élő emberi csoportok szaporulata jelentősen csökkent.

Olyan szintekre, melyről gyakorlatilag nincs visszaút, és ha sikerül korrigálni is különféle, a születésszámot növelő intézkedéssel, akkor is több évtized kellene, mire "magához tér" a társadalom.

A Földanyag nagyon jól kitalálta a dolgokat.

ha a bolygón egy faj elszaporodik, feléli a környezetét, és már nem lesz mit megennie, akkor az a faj, az a populáció halálra van ítélve.

Az evolúció során számtalan esetben így volt. Emlékezzünk csak többek között a Húsvét-sziget civilizációjára. Az ott élő népcsoport viszonylag fejlett népcsoport volt, mígnem fel nem élték a sziget teljes nyersanyag és élelmiszer készletét.

Nem maradtak fák, sem állatok, amiket levadásszanak, a partokról pedig elfogytak a halak, és igen gyér halfogások voltak.

Ökológiai katasztrófát okoztak helyileg, amit a természet végül korrigált: közvetett módon, de kiirtotta a Húsvét-sziget népét.

Ebben a tekintetben minél fejlettebb egy társadalom, sajnos törvényszerűen annál pusztítóbb a környezetre nézve. A környezet pedig nem fogja ezt meghálálni nekünk sem, mint ahogyan a múltban sem hálálta meg a nagy birodalmaknak.

„Reális lehetőség, hogy a nyugati társadalmak mai formájukban néhány évtizeden belül összeomlanak. Minden a döntéseinktől függ – állítja Jared Diamond, az Összeomlás című könyv szerzője, a Kaliforniai Egyetem professzora is.

Nem csak evolúciós okai vannak ugyanis a bukásnak, bár tény, hogy nagymértékben ez játszik szerepet a dolgokban.

Azonban az infrastruktúra, az egymás mellett megélni képtelenség, és az egyre élhetetlen modern élet mind azt vetíthetik előre, hogy a becslések szerint 2210-re a nyugati civilizáció végleg elbukik, és talán épp úgy múlik el a Földről, mint a régi nagy birodalmak: szinte nyomtalanul.

A történelemben számtalan példa akad nagy és fényes civilizációkra, melyek szilárdan meg voltak győződve saját tökéletességükről és örök létükről, és ezek el is buktak.

Napjaink fejlett, modern és kényelmes társadalmai mind a semmivé lesznek, és a primitív, fejlődő országok öröksége lesz majd a távoli jövőben a Földbolygó.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség elveszett civilizáció az emberiség jövője világvége kataklizma


Megtekintések száma: 132296





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet