Megdöbbennél, ha megtudnád, melyik a legnagyobb élelmiszer pocsékló terület a világon!

2017. június 9., péntek




Annyit elárulunk, hogy Amerika bizonyos értelemben fel sem került a listára.

Kitalálod, hogy hol van a világon a legnagyobb élelmiszer pazarlás? Azaz hol dobnak ki feleslegesen egyébként még jó, és ehető ételeket, ennivalót?

Sosem találnád ki, mert meglepő módon nem Amerika a világelső ebben. De bizonyos értelemben még csak nem is a második. Sőt, azt is eláruljuk, hogy a top 5 élelmiszerpazarló közé az Egyesült Államok ebben a formájában fel sem került.

Megdöbbennél, ha tudnád, hogy Európa a majdnem megelőzi legnagyobb élelmiszer pocsékló Észak-Amerikai és Óceániai régiót a világon.

Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy nálunk, ezen a kicsiny földrészen gondolják úgy a leginkább az emberek, hogy egyes ételeket egyszerűen kidobnak. Legalábbis alig maradunk el egy olyan hatalmas területtől, mint Észak-Amerika, és az Óceánia világa.

Ha összevetjük az arányokat, és azt a kevéske statisztikai "lemaradásunkat" hamar belátható, hogy akár ott is loholhatunk fej-fej mellett, sőt, talán meg is előztük őket.

Igen. És még mi, európaiak papolunk a nagy amerikai luxusról és pazarlásról!

A statisztikák szerint egyébként világszerte az elpocsékolt, kárba ment élelmiszerek 4%-a gyümölcs, 25%-a zöldség, 33%-a tengeri gyümölcsök és halak, 20%-a tejtermék és a maradék 20%-a húskészítmények.

Azért Amerika egy bizonyos szegletét, Észak-Amerikát sem kell félteni, a második helyet elbitorolta a dobogón, de a legnagyobb megdöbbenésre Amerika egésze nincs rajta a listán.

Ázsia fejlett régióiban van a harmadik legnagyobb élelmiszerpazarlás. A statisztika és a hozzá megírt tanulmány azt sugallja, hogy a világ fejlett régióiban a legnagyobb ezen pazarlások mértéke.

Ez alapjaiban összefügg a jóléttel, és azzal, hogy ezeken a helyeken az emberek megengedhetik maguknak már csak anyagi helyzetükből is kifolyólag, hogy kidobjanak egyébként fogyasztható ételeket is.

A kényelem és luxus átka ez?

Vagy valami többről van szó? Arról, hogy változtatnunk kéne a hihetetlen mértékű pocsékláson?

Ha így halad tovább a világ, akkor néhány évtizeden belül a manapság alapélelmiszernek számító termékek luxuscikkekké válhatnak, és ebben a mértéktelen pazarlás is jelentős szerepet játszik.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség környezetvédelem


Megtekintések száma: 112769





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet