Megdöbbentő dolog derült ki az emberi testről

2017. május 15., hétfő




Kihatással lehet az orvostudomány jövőjére is.

Lehetséges, hogy már nem kell túl sokat várnunk arra, hogy az egész orvostudomány megváltozzon. Ugyanis a tudósok egy hihetetlen felfedezést tettek, ami alapjaiban határozhatja meg a jövő orvostudományának irányát, és a várható kezeléseket, betegségek gyógyítását.

Egyáltalán nem túlzás ezt állítani. Arról van szó ugyanis, hogy nemrég megerősítették egy korábbi kutatás eredményét, ami azt találta, hogy mindenkit egy egyéni, csak rá jellemző baktériumfelhő vesz körül.

Ez a baktérium felhő olyan, mint egy aura. Csakis az adott illető sajátosságai olvashatóak ki belőle, olyan, mint egy biológiai ujjlenyomat.

A szervezetünkben élő és a bőrfelületünket benépesítő mikroorganizmusok közül mindannyian a baktériumok millióival árasztjuk el naponta a környezetünket, az egyéni jellegzetességek alapján beazonosíthatók ezeknek a felhőknek a gazdái.

Az Oregoni Egyetem kutatói egy éve jutottak erre a megállapításra, azóta viszont elvégezták a megerősítő kísérletet, melynek az volt a célja, hogy megerősítse, vagy cáfolja az előző eredményeket.

A vizsgálatban önkéntesek vettek részt, akik meghatározott időt töltöttek az egyszemélyes, alaposan fertőtlenített kísérleti kamrákban.

A kutatók összesen 312 levegő- és pormintát gyűjtöttek, amelyekben a genetikai vizsgálatok során sok ezer különféle mikroorganizmust azonosítottak.

A kutatók az összes résztvevő környezetében kimutatták az olyan mikroorganizmusokat, mint például a szájüregben megtalálható Streptococcus, vagy a bőrön tenyésző “pattanásbaktérium”, a Propionibacterium acnes, és a Corynebacterium.

Minden felhő teljesen egyedi, akárcsak minden gazda. Így ez egy olyan dolog, mint egy biológiai lenyomat, amivel bárkit „be lehet mérni”.

Ez pedig óriási utat nyithat a személyre szabott kezelésekben a jövőben, illetve a tény, hogy létezik egy ilyen felhő az emberi test körül, nagy mértékben hatással lehet majd a jövő orvostudományára.

Az emberi mikrobiom az egyén közvetlen környezetére is kihat, és nem kizárt, hogy komoly szerepet játszhat például a vírusok terjedésében. Az így szerezett tudással komoly világjárványokat lehetne a jövőben megakadályozni, és még az sem kizárt, hogy ki lehetne fejleszteni a mikrobiom módosításával egy olyan felhőt az emberek körül, mely immunissá teszi őket a legerősebb betegségekkel szemben is.

Egy egyszerű, és szélsőséges példával élve egy orvos védőfelszerelés nélkül érintkezhetne halálos járványt hordozó betegekkel, mivel nem tudna megfertőződni.

Az eredményeknek van kriminológiai aspektusa is, hiszen felvetik annak a lehetőséget, hogy távlatilag a mikrobiom-lenyomat alapján bizonyítani lehet, tartózkodott-e az adott személy valahol, vagy sem.

Azt viszont a kutatók egyelőre nem tudják megmondani, hogy egyes személyek bakteriális felhője kimutatható-e a tömegben, vagy olyankor ez a felhő egy nagyobb felhővé egyesül, mint egy több részből álló „organikus massza”.

A mikrobiom az emberi bőr felszínén és testüregeiben élő, elképzelhetetlen mennyiségű mikroorganizmus, amely dinamikus kölcsönhatásban van a gazdaszervezettel, vagyis a saját testeddel.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen egészség orvostudomány egészség megelőzés


Megtekintések száma: 319534





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet