Megdöbbentő, ha ez igaz! Lehet, hogy a Titanic tragédiáért ez a felelős?

2017. április 6., csütörtök




Új megvilágításba helyezné az egész ügyet!

Új elmélet látott napvilágot, mely próbálja megmagyarázni a Titanic azon rejtélyét, hogy miért veszett ilyen sok embert – közel 1500-an vesztek oda - a hullámsírba annak ellenére, hogy a közelben tartózkodott több hajó is, melyek a luxus gőzös segítségére siethettek volna.

Sokan, sokféleképpen próbálták már magyarázni a Titanic-tragédiát. Azonban az már egyre inkább úgy tűnik, hogy a szörnyűség ha nem is lett volna teljesen elkerülhető, de jelentősen csökkenteni lehetett volna a halálos áldozatok számát.

A baleset tehát sokkal több tényezős, mint gondolnánk.

Egy új felvetés - melyet tényekkel is lehet igazolni - azt állítja, hogy a Titanic azért nem menekült meg, mert nem is kértek segítséget, sőt, egyes sejtések szerint egyenesen visszautasították azt!

A Titanicról ugyanis hosszú ideig nem jött semmiféle vészjelzés, ezt minden történész elismeri.

Hosszú perceken át - összesen 45 percig - nem adtak le semmiféle segélyhívást, mivel nem gondolták, hogy ekkora a baj, vagy mások szerint nem is akartak tudomást venni róla. Az SOS jelzés a Titanic előtt nem is volt elterjedt. A vészjelet először 1909-ben, a tengeren bajba jutott Slavonia hajó használta, de általánossá csak a Titanic 1912-es katasztrófája után vált.

A 45 perces késésre több magyarázat született. Az egyik az, hogy tényleg nem tudtak róla, a másik a sokkal valószínűbb: tudtak róla, de nem akartak pánikot kelteni, és nagy volt a fejetlenség is a legénység tagjai között, így értékes percek vesztek kárba.

Gondoljunk csak bele. A hajó ütközött egy jégheggyel, és gyors ütemben süllyedni kezdtet. A kapitány és a legénység, valamint a hajómérnök rájön, hogy a hajó menthetetlen. Percek kellenek, mire ezt felfogják, hogy az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó az első útján odavész.

És akkor még ott vannak a mentőcsónakok, amikkel csak a hajó utasainak felét lehet megmenteni.

A pánik eluralkodik a legénységen, és peregnek az értékes percek. Sokak szerint, ha a legénység és a kapitány időben felismeri a bajt, és kiadja a parancsot, sokkal több emberéletet lehetett volna megmenteni, és legalább 800 ember élete biztonságban lett volna.

Terjednek olyan legendák is, miszerint a Titanic mellett elhajózott egy olyan aprócska gőzös is, mely látta, hogy baj van, fel is ajánlotta rádión a segítségét, de a Titanic parancsnoki hídjáról azt mondták neki, hogy nincs gond, és nyugodtan menjen tovább.

Ez persze egy meg nem erősített információ tehát érdemes nagyon is fenntartással kezelni.

Egy másik, sokkal hitelesebb forrás úgy említi meg az esetet, hogy az egész egy véletlen szerencsétlenség volt. A Samson nevű hajó közel haladt el a Titanic mellett, így látták, hogy fellövik a rakétákat, de ők akkor azt tűzijátéknak vélték, és figyelmen kívül hagyták a Titanic felől érkező vészjelzéseket.

A Titanic utasainak végzetes halálát tehát abban a kritikus 45 percben el lehetett volna kerülni, ha a legénység – ha már megtörtént a baj – legalább gyorsan cselekedett volna, és nem próbálta volna meg titokban tartani a dolgokat.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség történelem titanic


Megtekintések száma: 55330





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet