Megdöbbentő következtetés, mely minden jövőbeli szülésre hatással lehet

2017. március 4., szombat




Csecsemők millióinak az életét mentheti meg, teheti jobbá.

A most következő dolog már elég régóta vita tárgyát képezi a szülészorvosok között, ám most egy friss kutatás és tanulmány bizonyíthatja, hogy egy korábban sejtett dolog mekkora óriási hatással lehet a csecsemők életére az első hónapban.

Arról a parázsvitáról van szó, hogy egy frissen megszületett csecsemőnél azonnal el kell-e vágni a köldökzsinórt, vagy hagyni kell-e még néhány percig, és lassú elszorítással kell megszabadulni tőle.

A friss eredmények ugyanis azt mutatják, hogy egyáltalán nem szabad elkapkodni, sőt, az a legjobb, ha perceken át még nem csinálnak vele semmit.

Miről is van szó? Manapság a legtöbb európai országban, és más fejlett nyugati társadalmakban a születéskor azonnal elvágják a köldökzsinórt.

Szinte 5-10 másodperc sem telik el, és a legtöbb szülésorvos megszabadítja a béklyóitól a megszületett gyermeket. Azonban lehet, hogy ezzel rengeteg lehetőséget vesznek el tőle.

Most egy amerikai szülészeti és nőgyógyászati társaság legújabb ajánlása erre vonatkozóan az, hogy a születés után legalább 30-60 másodpercig érdemes várni a szorítással és a vágással.

A köldökzsinór a terhesség alatt szinte elengedhetetlen, hiszen azon keresztül áramlanak a babába a különféle tápanyagok, és a vér.

Azonban valószínűleg sokkal tovább rajta maradhat a gyermeken, miután az anyuka megszült, ugyanis ezzel még több vér jut az immáron ébren lévő babába.

A vér ilyenkor még kering a méhlepényben, és három-négy percen át is hagyni lehet, ez ugyanis oxigén dús vérrel látja el a kicsi szervezettét a kutatások szerint.

Ez nem csak sokkal egészségesebb babákat eredményez azzal, hogy még egy hatalmas löketet adhat a kritikus első hónapra, de rengeteg baba életét mentheti meg.

Többek között ugyanis a koraszülöttek esetében kifejezetten nagy előny lehet az, hogy kiegészül a vértérfogatuk. Nem csak a fejlődést befolyásolja, de csökkenti a szövődményeket, és például nem alakul ki vérszegénység a későbbiekben.

A köldökzsinór gyors elvágása általában azért történt, történik, mert úgy vélik, a placentában fennálló véráramlás növelheti szülési komplikációk, mint például az újszülött kori légzészavarok és a sárgaság esélyét.

Ez azonban most a friss vizsgálatok alapján nem eléggé megalapozott, és éppen ellenkező bizonyítékokat sikerült találniuk az orvosoknak.

A csecsemők hemoglobin szintjének a növekedését lehet ezzel elérni, ami rendkívül kedvezően hat a babára, és akár életmentő is lehet, mivel az élete első hónapjában nagyon nagy szereppel bírhat.

egészség orvostudomány emberi test egészség megelőzés


Megtekintések száma: 26713





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet