Megdöbbentőt léptek a klímaváltozás ügyében

2017. március 29., szerda




Minden odaveszhet?

Egyetlen tollvonással vált semmivé egy sor a globális klímaváltozás ellen, illetve annak leküzdésére irányuló intézkedés - jelentették be nemrég.

Donald Trump elnök ugyanis egy egyszerű aláírással eltörölte korábbi elődje, Barack Obama klímaváltozás egyezményét, mely egy sor környezetvédelmi intézkedést tartalmazott volna. Ráadásul jelképes módon hadat üzenve a környezetvédelemnek, Trump a Fehér Házhoz közeli Környezetvédelmi Hivatal (EPA) épületében írta alá.

z aláírási ceremónián jelen volt Mike Pence alelnök, Rick Perry energetikai miniszter, a főként természetvédelemmel foglalkozó belügyi tárca vezetője, Ryan Zinke és az EPA új vezetője, Scott Pruitt oklahomai politikus.

Ezzel az egész lépéssel Trump gyakorlatilag végleg hadat üzent a környezetvédőknek, és azoknak, akik hittek abban, hogy Amerika zöld útra tévedhet.

Egyúttal letette végső esküjét képletesen az olajipar mellett, hiszen mindig is nyílt titokként volt kezelve, hogy sokkal inkább az olajiparban érdekelt, mint abban, hogy egészséges, új világot teremtsen országának.

"Kormányom véget vet a szénbányák ellen indított háborúskodásnak" - szögezte le.

Ez az egész az Obama által 2013-ban foganatosított tiszta energia terv" néven ismertté vált csomagterv felfüggesztését és felülvizsgálatát rögzíti, a gyakorlatban Obama egy sor intézkedésének a megsemmisítését jelenti.

Hogy mi fog ebből hosszú távon kisülni, még nem tudni, de nagyon nagy pofont kapott ezzel a környezetvédelem azon szegmense világszerte, mely a globális felmelegedés ellen hivatott küzdeni.

"Trump csak csatát nyert, de a háború végén majd rájön, hogy az egész világot felégette" - nyilatkozta egy elégedetlen zöldenergia aktivista a hír kapcsán.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara üdvözölte az elnök döntését, azzal érvelve, hogy Obama intézkedéscsomagja "nemcsak jogszerűtlen volt, hanem ártott az amerikai családoknak és vállalkozásoknak is".

Legalábbis Trump pártfogoltjai, és az elnökhöz közeli emberek ezt állítják.

Amerika szereplése és együttműködése nélkül sokkal nehezebb lesz visszafordítani a klímaváltozást, és félő, hogy precedenst teremthet, és más nagyobb országok is meggondolhatják magukat hasonló módon, hisz, ha a nagy Amerikára nem vonatkoznak a "szabályok", akkor másoknak miért is kellenie betartania azokat...

OSZD MEG másokkal is!

globális felmelegedés globális klímaváltozás érdekes


Megtekintések száma: 31265





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet