Megfejtették a rejtélyt, hogy mi történhetett a Ceres jégvulkánjaival

2017. február 10., péntek
Már hosszú évek óta kutatják, mi lehet a magyarázat arra, hogy a Ceres felszínén mindösszesen egyetlen jégvulkán található. Idegen objektum, vagy természetes képződmény?

Jégvulkán rejtély

A Ceresen talált jégvulkán már számtalanszor került be a hírekbe, ugyanis mint egyetlen ilyen objektum a Ceresen, rengeteg muníciót szolgáltatott egyes elméleteknek, melyek az idegenekkel kapcsolatosak.

Ugyanis furcsa módon sehol a Ceres felszínén nem található hasonló objektum, ez pedig alapjáraton felvet bizonyos dolgokat.

Mégpedig azt, hogy ez miért ennyire egyedülálló objektum, és miért található belőle csak egyetlenegy.

A NASA Dawn űrszondája figyelte meg a Cerest hosszú időn keresztül, és most új eredményekkel szolgált az égitestről, mely közelebb vihette a tudósokat a megoldáshoz.

Az már kiderült, hogy a Ceres krátereinek a mélyén jég található, sőt, valószínűleg olvadt állapotban is jelen lehet, és a most elkészült eredmények és tanulmány szerint mindegyik egy-egy ilyen jégvulkánból származhatott.

Sokkal több lehetett eredetileg

Vagyis a Ceres egyetlen jégvulkánja valójában nem egyedülálló, hanem az utolsó megmaradt ilyen példány.

A 4 km magasra nyúló Ahuna tehát feltételezhetően tagja volt a sok ezer jégvulkánnak korábban.

A magyarázat az lehet, hogy az idősebb jégvulkánok az idők során egyszerűen ellaposodhattak, teljesen egybeolvadva a ma látható felszínnel.

A Geophysical Research Letters oldalán közzétett anyagban ezt a folyamatot viszkózus relaxációnak nevezik, amely a jégvulkánok esetében valószínű opció, mivel ez leginkább ahhoz hasonlítható, ha egy üveg mézet teszünk a mikrohullámú sütőbe, amely ennek hatására sokkal gyorsabban folyik, mint ahogy azt szobahőmérsékleten tenné.

Jégvulkán, vagy mesterséges objektum

Az Ahuna Mons a maga 200 millió évével fiatalnak számít. Idősebb társai mintegy 500 millió év alatt laposodhattak el.

Ugyanakkor sokan felhívták arra a figyelmet, hogy ezt az elméletet ki lehet kezdeni. jelenleg semmiféle bizonyíték nincs rá konkrétan, hogy több jégvulkán is lehetett a felszínen, sőt, egyes elméletek éppen azt mondják, hogy az Ahuna Mons az egyetlen ilyen, és valójában a Ceres hasadékaiban talált jég is ennek az olvadásából származik, vagyis egykoron ez a jégvulkán még nagyobb méretű lehetett.

Az Ahuna Mons ugyanis különleges, ráadásul piramis alakú, amit a természet aligha alakíthatott ki ezért sokan a mai napig úgy gondolják, hogy valójában egy idegenek eredetű, mesterséges objektum lehetett.

Mások úgy gondolják, hogy az eredmények sem meggyőzőek teljesen az anyagát illetően és valójában talán nem is jégből van, hanem egyfajta különleges üvegből.

Ugyanis ekkora távolságokból vizsgálva az üveg és a jég is nagyon hasonlóan viselkedik, így nem lehet pontosan eldönteni.

Jelenleg most nagyon hevesek a viták a jégvulkán kapcsán, ezért azt remélik a csillagászok és űrkutatók, hogy az elkövetkező hónapokban végre megtudják cáfolni a pletykákat, és pontot tehetnek a dolgok végére.

idegen összeesküvés űrkutatás idgeenek idegen civilizáció


Megtekintések száma: 80097

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet