Megmagyarázhatatlan? Jégcsapok egy rakétahajtómű oldalán

2016. december 27., kedd




A rakétameghajtásról általában a meleg, és a rendkívüli forróság, valamint a pusztító tűz jut eszünkbe, de semmiképpen sem jégcsapok. Mégis, jégcsapok lógnak a hajtómű harangjának szélén, ahol több ezer fokos lángcsóvák áramlanak. Ha kíváncsi vagy rá, hogy ez hogyan lehetséges, olvass tovább!

Az Aerojet Rocketdyne vállalat RL10B-2 rakétahajtóművének egyik tesztjén szokatlan jelenségre lettek figyelmesek a szemfüles szemlélődők.

Észrevették ugyanis, hogy az amerikai vállalat által fejlesztett rakétahajtómű oldalán hatalmas jégcsapok keletkeztek. Ezek a jégcsapok különböző méretben voltak jelen, de elmondható volt róluk, hogy nem voltak aprók, inkább közepes, vagy kifejezetten nagy méretekkel rendelkeztek.

De hogy keletkezhetett jég egy hajtómű oldalán, ráadásul úgy, hogy működés alatt volt, és több ezer fok áramlott benne, és körülötte?

A különleges, jégcsapokat ábrázoló videó, és felvételek az Aerojet Rocketdyne West Palm Beach-i telepén készültek, és sokakat valósággal sokkolt a látvány, és azonnal megpróbáltak utána járni, hogy milyen jelenség is okozhatja ezt.

A magyarázat a hajtómű működési elvében rejlik. Az RL10B-2 egy úgynevezett CECE, azaz Common Extensible Cryogenic Engine. Ez egy kirogén elven működő speciális hajtómű.

Még viszonylag új technológiának számít napjainkban is, annak ellenére, hogy a kétezres években kezdték el fejleszteni állami megrendelésre.

A korábban tervezet alatt álló, majd később többféle okból kifolyólag törölt Constellation-program egyik fő eleme is lehetett volna.

A program bukása után azonban nem álltak le a fejlesztésekkel, és a Mars kutatás egyre előbbre jutásával, és az emberes Mars missziók távlati terveivel hatalmas hátszelet fogott magának a projekt.

Az eredeti cél az volt, hogy 100 százalékig megbízható, rugalmasan változtatható tolóerejű hajtóművet fejlesszenek ki, amit egy leendő Hold-expedíció során több célra is hatékonyan lehet alkalmazni.

És hogy pontosan mi is a rejtélyes jelenség oka? A hajtóművek egy része szuperhideg üzemanyaggal dolgozik. A működés során ez csapódhat ki jégcsapok formájában.

Rendkívül alacsony hőmérsékletre lehűtve azonos térfogatú üzemanyag jóval nagyobb tolóerőt fejthet ki, éppen ezt az elvet követi, és ülteti a gyakorlatba az RL10B-2-es rakétahajtómű.

A keletkező gőz hiába tűzforró, a szuperhideg fúvókával érintkezve a vízpára azonnal kicsapódik, jóval fagypont alá csökken hőmérséklete, és így megfagy.

Csodálatos látvány, ahogy ezek a jégkristályok ott állnak, a hajtómű oldalára fagyva, miközben több ezer fokos tűzcsóva világítja be őket a háttérben.

tudomány technika hihetetlen


Megtekintések száma: 51703





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet