Megtalálhatták a stroke elleni csodaszert!

2017. március 21., kedd




Méghozzá egy olyan élőlény mérgében, ami rendkívül veszélyes.

Kutatók jelentették be, hogy nagyon közel járhatnak a stroke elleni csodaszer kifejlesztésében. Az önbizalommal teli bejelentés alapja nem más, mint az Ausztráliában őshonos agresszív, rendkívül erős méreggel ellátott pókok, vagy egész pontosan az ő toxinjaikban talált enzimek, és egyéb anyagok.

A kutatóknak sikerült ugyanis egy olyan molekulát azonosítaniuk ausztráliai tölcsérhálós pókok mérgében, amely csökkentheti az agyi érkatasztrófa káros hatásait.

A most megtalált molekulához rengeteg olyan enzim és egyéb anyag kapcsolódik, melyek szerepet játszhatnak a hatásban, de egyelőre csak ezt a molekulát tesztelik patkányokon.

Az előzetes kísérletek igen bámulatos eredményeket hoztak, mindazonáltal rámutattak arra, hogy még szükség van egy kis időre, mire hatékony csodaszert fejlesztenek belőle.

A stroke ma a világ vezető halálokai között van. Évente mindegy 4,6 millió ember hal bele, de enné l jóval többen vannak, akik túlélik az első érkatasztrófát, és maradandó károkat szenvednek.

A problémát egy olyan folyamat okozza, melyben az agy a savérzékelő ioncsatornán keresztül sejthalállal válaszol az oxigénhiányra.

Még a 2000-es évek elején sikerült felfedezni, hogy az észak-amerikai tarantulák mérgében van egy vegyület, a PcTx1, amely képes blokkolni az ASICA1a-t, a savérzékelő ioncsatornát.

Most ezzel az anyaggal végeztek komoly kísérleteket, ígéretes eredményekkel.

A kísérlet bebizonyította, hogy a molekula akár órákkal a stroke után is hatalmas arányban csökkentheti az agykárosodás mértékét.

Vagyis megtalálhatták a stroke elleni csodaszert, ami akár a megelőzésben is segíthet. Egyelőre azonban embereken még nem végeztek kísérleteket, és idő kell, és engedélyek, hogy ezt is megtehessék.

A kutatók nagyon is szeretnék kipróbálni az anyagot emberi betegeken is, mert a szervezet másképpen reagálhat, mint egy állaté. Ha azonban a jövőben sikerrel járnak, akkor futótűzként terjedhet el az eljárás, és soha többé nem fog senki meghalni stroke-ban.

egészség orvostudomány betegség betegségek egészség megelőzés


Megtekintések száma: 72986





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet