Megtalálhatták a szuperbaktériumok elleni megoldást?

2017. február 25., szombat




A komodói varánuszok vérében lehet a kulcs.

Növekvő probléma

Napjaink egyre nagyobb problémája a szuperbaktériumok elleni harc. Pontosabban a harc hiánya, ugyanis bár egyre több az antibiotikum rezisztens baktérium, még mindig nincs konkrét kezelés, vagy hatékony megoldás rá.

Vagyis ha ma valaki elkap egy ilyet, nagy valószínűséggel biztosan belehal.

Ezért ekkora a veszély, ugyanis ha elkezd terjedni egy olyan kór, amire nincs meg az ellenszer, és minden általunk ismert gyógymódnak ellenáll, akkor mire valaki hatékony kezeléssel áll elő, már késő lesz, és kipusztulhat az emberiség nagy része.

Persze drasztikusan van felvázolva a helyzet, de csöppet sem túlzóan. Ugyanis a számítások, és szimulációk szerint, ha ma elkezdenek elterjedni egy világjárvány, akkor komplett országok üresednének ki.

A komodói varánusz vére lehet a kulcs

Többféle eljárással, és anyaggal próbálkoznak világszerte, ráadásul gőzerővel, nehogy idő előtt kialakuljon egy n agyobb világjárvány, amit nem vagyunk képesek megfékezni.

Az egyik legújabb, és egyben legígéretesebb dolog a varánusz vérében található, amit nemrég fedeztek fel a kutatók.

A komodói óriásgyík a világ legnagyobb élő hüllője: akár 3 méter hosszúra is megnőhet, testtömege pedig a 160 kilogrammot is elérheti. Az élőlény Indonézia néhány kisebb szigetén fordul elő, élőhelyén nincs valódi kihívója, igazi csúcsragadozónak számít.

A sárkánygyík általában kisebb állatokat fogyaszt, de hatalmas méreteit, éles fogait és karmait felhasználva néha nagyobb élőlényeket, így szarvasokat, vaddisznókat vagy majmokat is elejt. Mégsem az elképesztő ereje a legfélelmetesebb fegyvere.

Az állat szájában 57 féle nagyon veszélyes baktérium él meg, amik sokszor lassú kínhalált okoznak, ha megharapják az áldozatot.

Azt nem tudni, hogy vajon ezek a baktériumok pontosan honnan származnak, és hogyan alakult ki ez a szimbiózis, de azonnal kutatni kezdték, hogy miért nem múl ki az állat, ha ilyen baktériumokkal van tele a szája.

Ellenáll a szuperbaktériumoknak

Később vérmintákból derült ki a nagy talány. Az állat vérében ugyanis van valami különleges, ami ellenáll minden baktériumnak.

Egyes elemzések és kísérletek alapján még a szuperbaktériumoknak is. A 8-ból 7 mindkét kórokozót legyőzte, egy viszont csak a P. aeruginosával szemben volt hatásos.

Ez igen jelentős eredmény, és komoly érv amellett, hogy érdemes lenne kitenyészteni valamiféle megoldást belőle a szuperbaktériumok ellen.

Azt még korai lenne kijelenteni, hogy megvan a szuperbaktériumok elleni univerzális megoldás, de mindenképpen komoly szövetségesre talált az orvostudomány.

tudomány egészség járvány világjárvány


Megtekintések száma: 20446





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet