Megtalálták az öregedés legfőbb felelősét: egy speciális őssejtet

2017. július 30., vasárnap




Az őssejt módosításával akár vissza is fiatalítható az emberi test?

Az emberi öregedés már nagyon régóta rabul ejti a tudósokat. Az emberi ugyanis mindig is örökkön örökké akart élni. Az örök élet egyfajta soha el nem érhető álom volt, akárcsak a repülés.

Azonban napjainkra egyre több ilyen álom és képtelenség válik valóra, így a tudósok és genetikusok is biztosak benne, hogy az öregedés egy napon teljes mértékben visszafordítható, vagy megállítható lesz.

Nemrégiben egy olyan eddig páratlan felfedezést tettek a tudósok, mely elvihet minket a végső célig: az örök életig.

Arról van szó, hogy felfedeztek egy érdekes kapcsolatot egyes agysejtek között. Rájöttek arra, hogy az agy hipotalamusznak nevezett területén az őssejtek vannak túlnyomó többségben, és azok is irányítanak. Mintha szabályoznának valamit.

A tudósoknak ez lett gyanús, és sokkal részletesebben, sokkal nagyobb időintervallumban figyelték meg az érintett területet.

Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy ezek az őssejtek nem mást szabályozhatnak, mint magát az emberi öregedést, a szervezet elöregedését. A felfedezés, amit a tudósok még csak egereken igazoltak, új stratégiákhoz vezethet a korral járó betegségek kezelésére és az élettartam meghosszabbítására.

Azt már korábban tudták a tudósok, hogy a hipotalamusz felelős a növekedésért, fejlődésért és az anyagcseréért.

Azt azonban nem tudtuk, hogy az öregedéshez is nagymértékben hozzájárulnak, pontosabban a számuk szabályozza a szervezet korát, fiatalodását. A hipotalamusz idegi őssejtjeinek a száma természetes módon csökken az állat életének előrehaladtával, és ez a csökkenés az öregedést is felgyorsítja.

Vagyis elméletileg, ha az őssejtek, agyi sejtek számát megnöveljük, a test újra elkezdhet fiatalodni, legalábbis beindíthat egy ilyen folyamatot.

A hatás ugyanis a jelek szerint nem visszafordíthatatlan

Azzal, hogy visszatöltjük ezeket az őssejteket vagy a molekulákat, lehetséges lelassítani vagy akár visszafordítani a test öregedésének bizonyos szakaszait. Mindezt ráadásul egereken végzett kísérletekkel is alá tudták támasztani, tehát bizonyítható hatásuk van.

Szándékosan zavart keltettek a középkorú egerek hipotalamuszi őssejtjeiben, emiatt a módosított egerek a kontrollcsoporthoz képest lényegesen gyorsabban kezdtek öregedni és korábban is haltak meg.

Ez az egész felfedezés, és maga az összefüggés megértése pedig elvezetheti az emberisége az örök élet végső titkához, a „forráshoz”, mely képes lesz majd bárki megfiatalítani, függetlenül attól, hogy milyen korban van.

Ez pedig hihetetlen erőt és kreditet adhat az orvostudomány számára…

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség örök élet örök fiatalság


Megtekintések száma: 258784





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet