Megvan a bizonyíték arra, hogy a lelki trauma és a depresszió valóban előidézi a rákot!

2018. február 16., péntek




A lélek erősen kihathat a testre egy kutatás szerint. De senki sem gondolta, hogy ez valaha ténylegesen igazolható lesz.

Aki sokszor szorong, vagy depresszióban szenved, az jóval nagyobb eséllyel lesz rákos is - derül ki egy új kutatássorozatból.

És ez még nem minden, ugyanis a statisztikák szerint az ilyen emberek a rákos megbetegedések során szinte mindig meghalnak, vagyis az ő esetükben a rák mindig halálos.

A British Medical Journal című orvosi szaklapban közzétett kutatás Angliában és Walesben végzett vizsgálatok nyomán kimutatta, hogy a pszichológiai problémákkal küzdő emberek vér-, bél-, hasnyálmirigy- vagy prosztatarákja gyakrabban végződik halállal.

Mindemellett akik ilyen mentális problémákkal küzdenek, sokkal gyakrabban lesznek halálos betegek valamilyen daganattal.

A kutatók eddig is úgy gondolták, hogy ez nem lehet véletlen, de immáron szinte bizonyossá vált, hogy van kapcsolat a dolgok között.

A kísérletsorozat egy hatalmas elemzésből állt első körben, ahol 160 ezer beteg adatait nyálazták át az orvosok, és összefüggéseket kerestek, melyeket a statisztikával nem lehet megmagyarázni.

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez az összefüggés egyelőre még nem elég bizonyíték, de kiindulópontot adhat egy ilyen irányú kutatásnak a jövőben.

A kutatás eredményei azonban összhangban vannak azzal az ismert ténnyel, hogy a testi és lelki egészség kölcsönösen befolyásolja egymást.

A krónikus depresszió, és az erősebb szorongás képes növelni az agyvérzés és szívbetegségek kockázatát, és ebből kifolyólag úgy gondolják, hogy a daganatok kialakulásának kockázatát is.

A kutatók 16 hosszú távú vizsgálat adatait értékelték, mintegy 160 ezer embert átlagosan egy évtizeden át követtek bennük. Ezalatt több mint 4300 ember halt meg rákban.

Észrevették, hogy a statisztikák alapján sokkal többen haltak meg azok közül, akik betegek voltak, és mentális zavarokkal, depresszióval, szorongással küzdöttek.

Egyes csoportoknak például a vérrákosoknál négyszer akkora volt a halálozási aránya ebben az aspektusban.

Az elmének tehát van hatalmas az anyag felett, a lélek erősen ki tud hatni a testre, hiszen ezekben az esetekben gyakorlatilag a halálba vitte bele a betegeket.

Az anyagi létsíkon létező emberek gondolatai nagy erővel bírnak, és egyértelműen hatással vannak mások gondolataira, a betegségekre, és a közérzetre.

Ezeket az összefüggéseket még nem értjük, mint ahogyan azt sem, hogyan tudnak pusztán a negatív gondolatok megbetegíteni, de egyre több közvetett bizonyítékot találunk a jelenség létezésére.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány rák életmód rékbetegség


Megtekintések száma: 34230





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet