Megvan a nagy áttörés: tökéletes állapotban lévő 120 millió éves tojásokra bukkantak!

2017. december 4., hétfő




Az elmúlt évek legnagyobb dinoszauruszokkal kapcsolatos tudományos felfedezése lehet.

Valami olyat találtak nemrég Kínában, maly alapjaiban írhatja át a tudományt, vihet közelebb minket a múlt, és a dinoszauruszok megértéséhez, és hozhatja el számunkra a tényleges Jurassic Parkot.

Egy ősi tó egykoron kiszáradt medrében bukkantak rá tudósok több tucat, 120 millió éves dínó tojásra.

A maradványok TÖKÉLETESEN épen maradtak, a kivételes körülményeknek köszönhetően hibátlanul konzerválódtak, és nem fogott rajtuk az idő sem.

Az új kövületek némelyikében még az embriók maradványait is azonosították.

A szakértők most 215, szinte tökéletes állapotban konzerválódott tojást fedeztek fel.

A fosszíliák közül 16-ban ráadásul a fejlődő embriókat is azonosították. A szakértők a Science Advances folyóiratban mutatták be eredményeiket.

A lelőhelyek ritkán tartalmaznak ekkora mennyiségű pteroszaurusz-kövületet, a felfedezés éppen ezért sokat segíthet a repülő őshüllők viselkedésének megértésében.

A maradványok elemzése többek közt az élőlények szociális szerveződésének és egyedfejlődésének feltérképezéséhez is hozzájárulhat.

A fosszíliák mind egy fajhoz, a néhány éve felfedezett Hamipterus tianshanensishez tartoznak. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy az egyedek hatalmas, csak a faj példányait tömörítő kolóniákban éltek.

A kutatók beszámolói alapján a megtalált több millió éves tojások különféle méretekben maradtak fenn.

A maradványok ez alapján jól meghatározhatóan más-más korúak és fejlettségűek lehetnek, de az is lehet, hogy más fajok rakták őket, ami nem ritka a hüllők esetében.

Óriási jelentőségű dolog ez, és a dínók embrionális fejlődését is végig lehet követni a tanulmányozásukkal. Vagyis néhány kulcsfontosságú dolgot lehet megtudni arról, hogyan fejlődött ki egy-egy őshüllő.

Ráadásul az sem kizárt, hogy DNS maradványokat, vagy akár egy sértetlen DNS spirált is találnak valamelyik embrióba.

Ha ez sikerülne, közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy valamikor a jövőben egy igazi Jurassic Park létesüljön, valódi dínókkal a világban.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség őshüllők jurassic park dínók


Megtekintések száma: 37210





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet