Megvan Afrika legmagasabb fája

2016. november 26., szombat
A Kilimandzsáró legtetején találták meg Afrika legmagasabb fáját, ami igen impozáns méretekkel rendelkezik.

Úgy néz ki, megtalálták Afrika legmagasabb fáját. A kontinens legmagasabb fás szárú „élőlénye” a mahagónia félék családjába tartozik. A faját is sikerült megállapítani: a szóban forgó fa a Entandrophragma excelsumok egyik egyede.

A fa egy óriásfákból álló kisebb csoportosulás tagja. Már 20 évvel korábban felfedezték ezt a csoportosulást, de csak mostanra sikerült őket pontosan megmérni, megfelelő műszerekkel, felszereléssel és eszközökkel.

Eredetileg egy tanzániai vulkán után kutatva lelt rá egy felfedező, Andreas Hemp, aki Bayreuthi Egyetem egyik munkatársa volt.

A megtalálta óriásfa csoport 32 fát kóstált, így mindegyiket egyenként kellett leméregetni. Ezt 2012 és 2016 között ejtették meg, mire kiderült, melyik a legmagasabb.

Afrika legmagasabb fája egy 81,5 méteres Entandrophragma excelsum lett. A behemót fa körülbelül 6-700 éves lehet. Bár rendívül szép példányok, és közel állnak a világrekordhoz is, azonban mégsem Afrikában nőnek a világ legnagyobb fái.

A Biodiversity and Conservation című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az óriásfa fontos szerepet játszik a hegyvidék gazdag ökoszisztémájában, páfrányok és más növények bújnak meg rajta. "Ezek a fák olyanok, mint egy város az erdőben" - mondta Andreas Hemp.

A zöld óriásokat azonban veszélyezteti az illegális fakitermelés, amely megtizedelte élőhelyüket. A kutatócsoport ezért javasolja, hogy a völgyet csatolják a szomszédos Kilimandzsárói Nemzeti Parkhoz, hogy védelmet kapjon.

A világ legmagasabb fájaként számon tartott trópusi fa jelenleg Malajzia egyik ember által még érintetlen vadonjában, a Maliau-medence erdőiben található. A fa 1,2 méterrel magasabb, mint a korábbi rekordtartó.

A mintegy 90 méter magas fa így most a világ legmagasabb trópusi fája a kutatók szerint. A rekord ugyan még nem hivatalos, de hamarosan bejegyzésre kerül, hacsak nem találnak még nála is magasabbat addigra. De hagyjuk is a trópusi fákat.

Hogy mi a világ legmagasabb fája, melyet számon tartottak a történelem során? A kaliforniai Redwood Nemzeti Park egyik mammutfenyője 115,6 méter. Ausztráliában is találtak már 100 méter magas eukaliptuszt.

Ezeka fák sok száz évesek lehetnek, és olyan történelmi koroknak voltak szemtanúi, hogyha beszélni tudnának, rengeteg értékes információt árulhatnának el a múltról.

érdekes érdekesség rekord világrekord


Megtekintések száma: 14807

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet