Megvan az első energia semleges vízgyűjtő rendszer: egy komplett város vízszükségletét szolgálja ki!

2017. március 20., hétfő




Már van olyan város, ahol alkalmazzák is az elképesztő technológiát.

Létezik egy olyan rendszer, mely nagyon meg tudná változtatni a városok energiaellátását, legalábbis vízügyileg. A technológia ugyanis egy város teljes vízkészletét képes megtisztítani, vagyis így biztosítani a vízellátást.

Ezáltal a városban gyakorlatilag ingyen folyhat a víz, hiszen az egy zárt rendszerben újra és újra megtisztulhat, mindezt szinte nulla energia ráfordítással.

Ráadásul egy dán város lesz az első, abban, hogy a lakók ivóvizét teljesen a háztartások által termelt szennyvízből származó energiával tudja megoldani.

Az arhusi Marselisborg Szennyvíztisztító Telep bámulatos tulajdonságokkal bír, ugyanis képes a működéshez szükséges erőforrások 150%-át előállítani.

Vagyis 50%-os többlettel működik, ami egyedülálló, és közel 200 ezer embernek a vízellátását fedezi, a ténylegesen fölösleges energiát a helyi elektromos hálózat hasznosítja újra.

Ez egyértelműen mérföldkő, ugyanis az első energia semleges vízgyűjtő rendszer. Az üzem működése egyébként nem bonyolult. Az energiát biogáz termelésével hozza létre, úgy, hogy a szennyvizet bepumpálja a háztartási szennyvíz tartályokba, ahol 38 fokra melegítik őket. Ezt a biogázt – amit főleg metán alkot – később elégetik, amivel hőt és elektromosságot állítanak elő.

Semmilyen más szerves anyagot nem használnak fel, pedig megtehetnék, de a mérnökök elmondása szerint így tökéletes és független a rendszer, ugyanis sem szélturbinák, sem a napelemek nem szükségesek hozzá.

A jövőben bármelyik szennyvíztelep átalakítható hasonló módon, így a jövőben komplett városok kaphatnak ingyenes zárt vízellátási rendszert, mellyel, egy sokkal zöldebb és tisztább jövő elé nézhetünk.

Hogy az egész működjön, a vízüzemnek elég nagynak kell lennie, ahhoz hogy elég biogázt termeljen és a szennyvíznek is az alkotórészek megfelelő kombinációjának kell jelen lennie.

Ha viszont ez megvan, akkor garantált az önfenntartó szennyvíz rendszer. Hogy idehaza elterjed-e majd a következő években, még nem tudni, de nagyon nagy öröm lenne látni hogy a magyar állam nem fordul el a zöld energia, és a tiszta, fenntartható fejlődés technológiai megoldásaitól.

Amennyiben tetszett, és szeretnéd ha egyszer a te városodban is ilyen rendszer működne, OSZD MEG másokkal is a hírt, hogy minél többen tudjanak róla!

Forrás: arsratio.hu

tudomány technológia technika zöldenergia találmányok


Megtekintések száma: 38499





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet