Megvan, miért szeretik ennyire az emberi vért a szúnyogok!

2016. szeptember 22., csütörtök




Rájöttek, miért szereti ennyire az emberi vért a szúnyog. A fölfedezés keretében arra jutottak, hogy ennek javarészt olyan okai vannak, mely ellen aligha tehetünk.

Már régóta foglalkoztatja a tudósokat az, hogy a szúnyogok pontosan milyen mechanizmus alapján választják ki azt a gazdatestet, melyből végül táplálkoznak.

Genetikai vezérelv?

A vérszívás során ugyanis biztosak voltak benne, hogy van valamiféle vezérelv, mely kémiai vagy biológiai folyamatból indul ki, mely alapján döntenek.

Bradley Main, az egyetem Állatorvosi Iskolájának kutatója társaival azt vizsgálta, hogy van-e valamiféle alapja az Anopheles arabiensis gazdatest választásának és nyugalmi viselkedésének.

Azért ezt a szúnyogot választották, mert az elmúlt években ez lett az elsődleges maláriahordozó Kelet-Afrikai területein. A faj igen sokféle élőlény vérét kedveli. Talán ez is az egyik oka rohamos terjedésének.

A kutatás első megfigyelései alapján a szúnyogok döntése genetikai tényezőn alapul. Ezzel sikerült bebizonyítani egy régóta létező tézist, amit eddig csaj sejtettek a kutatók.

A faj vizsgálata során sikerült felfedezni azt a kromoszómaátrendeződést, amely az emberi vér előnyben részesítését segíti.

A vizsgálatban a szakemberek 23 emberi vért, és 25 szarvasmarhavért felszívott szúnyogot gyűjtöttek be Tanzániában.

A kutatók ezután szekventálták a rovarok genomjait, így azonosították azt a tényezőt, amely a vérszívók prédaválasztását befolyásolja.

Ígéretes eredmények a szúnyogok elleni harcban

Az eredményekkel így egyértelműen alá lehetett támasztani: A szúnyogok csak abban az esetben szeretik jobban a szarvasmarhavért, mint az emberit, ha egy speciális kromoszomatikus elváltozást hordoznak.

Enne óriási jelentősége van, mert a jövőben a folyamat pontos megismerésével képesek lehetünk génmanipulálni, és így felvenni a szúnyogok elleni harcot.

Ha módosítanánk a rovarok génállományát, nem csak a malária terjedését lehetne megállítani, vagy a Zika vírust eltörölni, de az az utópisztikus világ is elérhető közelségbe kerülne, ahol egyetlen embert sem csípnének meg többé szúnyogok.

tudomány érdekes érdekesség orvostudomány állatvilág génmanipuláció


Megtekintések száma: 109276





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet