Megvan, mikor hat a legjobban a kávé! Te mikor fogyasztod?

2023. január 16., hétfő




Tudni akarod, mikor idd meg a kávédat, ha maximálisan ki akarod belőle hozni a benne rejlő energiát? Ebből a tudományosan bizonyított kutatásból kiderül!

A legtöbbünk úgy van a kávéval, hogy minél hamarabb, annál jobb. Pedig a valóságban egészen más a helyzet.

A világon nagyon sok ember fogyaszt kávét rendszeresen. Ami azt illeti, ez a második legnépszerűbb ital a víz után.

Sokan vagyunk úgy a reggeli rutinnal, hogy a reggeli kávé előtt gyakorlatilag még fel sem vagyunk ébredve és nem is tudunk magunkról.

Bár az érzés nagyon is valós, azt csak nagyon kevesen tudják, hogy mikor kell inni a reggeli kávét úgy, hogy az tudományosan is bizonyítottan a legnagyobb hatásfokkal dolgozzon utána bennünk.

A tudomány ugyanis megvizsgálta a kávézási szokásokat, és rengeteg önkéntes testét, és szervezetének reakcióit vizsgálták meg a reggeli rutin során.

Bebizonyosodott, hogy a reggeli felkelés után azonnal elfogyasztott kávé nem volt teljesne hatásos. Sőt, idővel tompult is annak a hatás, vagy más esetben teljesen hatástalanná vált.

Ezt a furcsa tényt magyarázza a Ryoko Iwata, japán származású amerikai kávérajongó az I Love Coffee című blogján, Steven Miller, a bethesdai Uniformed Services University professzora által összegyűjtött kutatási anyagra alapozva.

Bebizonyították ugyanis, ha reggel korán megisszuk a kávénkat, még az sem kizárt, hogy szervezetünk egyfajta toleranciát fejt ki a későbbiekben a koffeinnel szemben.

Persze senki sem egyforma, így az itt leírt papírforma nem alkalmazható mindenkire, de a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy akkor járunk a legjobban, ha délelőtt 10 óra körül fogyasztjuk el eme becses nedűt.

De hogyan is működik ez pontosan a testünkben?

Nos, a kortizol termelés csúcsa normál körülmények között reggel 8-9 óra között jelentkezik. A legtöbb ember ekkor fogyasztja el az első csésze kávéját, vagyis akkor, amikor a szervezet magától, természetes módon felélénkül.

Ez azt jelenti, hogy a korán megivott kávé éppen szervezetünk élénkítő hatását akadályozza meg, vagyis ellentmondásos módon még az is előfordulhat, hogy elálmosít minket.

A kortizol csúcs a legtöbb embernél reggel 8-9, déli 12-13, és délután 17:30-18:30 között következik be.

Ennél fogva a kávészünet időzítése 9:30-11:30, és 13:30 - 17:00 közti időzítésével kihasználhatjuk a kortizol szint mélypontjait, és ekkor igazán erős löketet adhatunk a szervezetünknek. Ha nem hiszed, próbáld ki a holnapi napon, és meglátod, hogy olyan leszel, mint akit egy ágyúból lőttek ki!

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 143390





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet