Megvan, mikor szabad utoljára kávét inni, hogy még tudj aludni éjszaka!

2017. július 18., kedd




Tudósok fejtették meg a kávézás titkát, és válaszolták meg a végső kérdést.

Te tudod, hogy vajon mikor érdemes legutoljára kávéhoz nyúlni egy nap, hogy még este nyugodtan tudj aludni?

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy késő délután, vagy este isznak meg még egy jó nagy pohár kávét, hogy ébren maradjanak még egy kicsit a munkájuk, vagy egyéb feladataik miatt.

Ez azonban sem a szervezetünk, sem az agyunk számára nem a legjobb ötlet.

A szervezetünkben feloldódó koffein ugyanis működésbe lép, és nagyon nyugtalan éjszakánk lesz. Már ha el tudunk persze aludni, mert kávéfajtától és erősségtől függően van, akinek ez is nehezére esik ezek után.

Tudósok most választ adtak a nagy kérdésre: mikor érdemes utoljára kávézni?

Azt már korábban megfejtették, hogy az ébredés utáni kávé nem elég hatékony. Sokkal kifizetődőbb, ha 10 óra környékén isszuk meg, ekkor tudja ugyanis a szervezet tudományosan igazoltan leginkább felhasználni a kávé által nyújtott előnyöket.

A koffeint is ekkor vagyunk képesek a legjobban hasznosítani.

De vajon meddig élhetünk kávéval egy nap? Délutánig? Kora délutánig? Vagy az este is belefér?

Egy szakértő, Dr. Rochford összesítette az eredményeket, amiből az derült ki, hogy délután kettő óráig lehet kávézni. Legalábbis ezen idő előtt való kávézással lehet csak garantálni a megfelelő alvást, pihentető éjszakát.

Ha valaki ennél később is iszik egy csészével, akkor a kávé erősségétől függően már előfordulhatnak hosszabb távon különféle alvászavarok, koncentrációs zavarok.

Mindenkinek máshogy reagál a szervezete a kávéra, így máshogy is dolgozza fel, ezért számtalan kivétel akad ez ügyben, ennek ellenére ez számít a nagy átlagnak, azaz ha valaki nyugodtan akar pihenni, akkor délután 1, maximum 2 óra felé kávézik egyet utoljára.

Ezt mindenképp tarts észben, mikor kávézni, mész, és szeretnél egy jó nagyot aludni.

A kávézási szokásaink mindig mindenkinél mások, de az egészség még fontosabb, ezért nem árt, ha mindig figyelembe veszed azt, hogy mi a szervezeted számára a legjobb.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen érdekesség kávé kávézás


Megtekintések száma: 116422





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet