Mérgező anyag ömlik a Tiszába Romániából! – OSZD MEG, mi történik!

2017. április 7., péntek




Egy romániai bányavállalat mérgezőanyaga szennyezi nagymértékben a Tisza vizét!

Egyes információk szerint egy különleges berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba.

Legalább hatezer köbméternyi szennyezőanyagról beszélünk.

Alig három és fél órán át került bele a zagy a leürítő rendszeren keresztül az ott lévő patakba. Ez elég volt ahhoz, hogy hatalmas mennyiségű szennyeződő anyag induljon meg az Aranyos folyón.

A gát alatt elhaladó vezetéket elzárták, azonban szerdára már teljesen átszivárgott ezen át is a méreganyagokkal teli szennyezett víz.

Egyelőre nem találtak végleges és használható megoldást arra, hogy akadályozzák meg a környezet, és a vizek további károsodását. Egy berendezés meghibásodása miatt zagy, más néven szürke iszap került hétfőn a romániai Cupru Min bányavállalat Verespatak-közeli tározójából az Aranyos folyóba

Ez azonban egyesek szerint nem tartós megoldás, és csak mentik, ami menthető, de a környezet károsodását már nem lehet elkerülni.

Nagyon nehéz megjósolni, hogy mekkora káérokat lesz képes okozni a vizetkben. Egyelőre nem kell aggódni, hiszen ne találtak még döglött, elhullott állatokat és halakat az Aranyos folyó környezetében.

Ugyanakkor nagyon sokan aggódnak, hiszen a szennyezés 200 kilométert tesz meg, ahol a Marosba ömlik. Innen még több mint 400 kilométert halad a Marosban, Szeged közelében a Tiszába jut.

Hogy a szennyeződés addigra is ilyen erős és koncentrált lesz-e, még nem tudni, de ha igen, akkor komoly csapás érheti a Tiszát, és annak élővilágát, és a víz minőségben nagyértékben megromolhat.

OSZD MEG másokkal is!

környezetszennyezés érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 5695740





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet