Mesterséges intelligencia jósolja meg a jövőt?

2016. december 7., szerda




Olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, mely videók alapján képes megjósolni a jövőt. Hamarosan képesek leszünk az M.I. által előre látni a jövő nagyobb eseményeit?

Elképesztő, és egyben zavarba is ejtő, hogy merre tart a tudomány és a technológia szerelméből megszületett robotika, és a különböző mesterséges intelligencia kutatások.

Az emberiség túlélésének kulcsa lehet

A mesterséges intelligencia lehet a kulcs az emberiség túléléséhez, ugyanis rengeteg dologban válhat majd az emberiség hasznára.

Sokak szerint ne kell félnünk attól, hogy öntudatra ébredne, ellenben attól, hogy kipusztíthatjuk saját magunkat. Ellenben egy mesterséges intelligencia figyelmeztethet minket egy elkövetkező, általunk katalizált globális katasztrófára.

Egy olyan, az emberiség tevékenységét állandóan figyelő mesterséges mentor lehet belőle az elkövetkező 100-150 évben, mely mintegy felügyelhet minket, ha olyan lépésre szánnánk el magunkat, ami ártalmas az emberiség kollektív egészére nézve.

Képes látni a jövőt

A mesterséges intelligencia kutatások ugyanis arra mutatnak rá, hogy ezek a mesterséges kódok képesek bizonyos mintázatokat figyelni, elemezni, és akár meg is tanulni azokat, hogy később más elemzéseknél egyes dolgokat ahhoz hasonlítson.

Gyakorlatilag képes látni a jövőt. És ezt most nemrégiben egy kísérlet keretében sikerült is bebizonyítaniuk a kutatóknak.

Bizonyos jövőbe látásra az ember is képes, és minden lény. Még mi magunk is. Ha például valaki leül az ebédlőasztalhoz, nagy eséllyel kitalálhatjuk, hogy enni fog. Ha a mellékhelyiségbe megy, akkor pedig hívja a természet.

A mesterséges intelligencia is így működött a tesztek során, mely képes volt videókból jósolni. ha a felvételeken két ember egymás felé közeledett, nagyon nagy és pontos eséllyel jósolta meg, hogy kezet fognak-e vagy sem.

Persze ez így elmondva nem tűnik áttörésnek, de azt érdemes hozzátenni, hogy a mesterséges intelligencia nagyon pontosan „dolgozott”.

Több millió videót nézettek meg vele

Már eleve különleges, hogy bizonyos mértékű önálló jósló gondolkodásra képes a kifejlesztett M.I. arról nem beszélve, hogy több millió videót nézettek meg vele, ezekből alakította ki azokat a mintákat, melyek alapján képes jósolni.

A hétköznapokban is rengeteg hasznát fogjuk venni ennek a fejlesztésnek. A jövő robotikus világában, ahol androidok fognak körülöttünk rohangálni, elég lesz odalépnünk az asztalhoz, és ha le akarunk ülni, akkor a jövő robotjai ebből már tudni fogják, hogy az a dolguk, hogy kihúzzák előttünk a széket, majd ha elüljünk, betoljanak, mint egy úriember.

A jövő árnyékában

Egyesek szerint a jövőben akkora potenciál van ebben az egészben, hogy egy napon egy ilyen mesterséges intelligencia képes lesz bizonyos mintázatok alapján azt megjósolni, hol tör ki legközelebb földrengés, vagy valamilyen háborús konfliktus a Földön.

Ezzel pedig emberek millióinak életét lehetne megmenteni, és globális kataklizmákat megelőzni.

tudomány technológia technika az emberiség jövője mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 27219





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet