Mesterséges Intelligencia, mely látja a jövőt

2016. augusztus 2., kedd




Egy Mesterséges Intelligencia algoritmussal folyamatosan videót nézettek, amelyik ezután képes volt arra, hogy interakciókat tudjon megjósolni. Vagyis kifejlesztette a jövőbelátás egyfajta programozott képességét.

Hihetetlen kísérleti eredményekkel zárult egy szűk körű mesterséges intelligenciákra irányuló gyakorlati kísérlet és kutatás. Az algoritmus, mellyel a szakemberek foglalkoztak,

képes volt ugyanis megjósolni a jövőt.

A MIT komputertudomány és mesterséges intelligencia részlegén fejlesztett algoritmus képes arra, hogy megjósolja, hogyan fog két - vagy akár több -ember viselkedni a következő pillanatban.

Ehhez 600 órányi YouTube-videót és népszerű sorozatokat nézettek meg vele, így trenírozták.

virtualis-emberiseg

Azt figyeltették, hogy miként viselkednek az emberek bizonyos szituációkban, milyen mozdulatok követik egymást.

Algoritmus, mely megjósolja a jövőt

A felkészítési szakasz után jött a gyakorlati teszt, mely bámulatos eredményekkel zárult.

A szoftvernek azt kellett megmondani, mi lesz egy videó következő jelenete, azaz mi történik majd két ember között. Ahogy az a lenti videón is látszik, négyféle lehetőség közül kellett kiválasztania a legvalószínűbbet.

43 százalékban sikeresen jósolt,

ami így elsőre nem hangzik annyira jól, viszont eddig legfeljebb 36 százalékos pontosságot sikerült elérni a tudomány számára más eszközökkel.

A szakemberek szerint az ilyesfajta szoftverek tehetik majd alkalmassá a robotokat arra, hogy minél gördülékenyebben tudjanak együttműködni az emberekkel.

Ráadásul

a távoli jövőben ezek a mesterséges intelligencia algoritmusok képesek lehetnek majd bármilyen eseményt évekkel előre megjósolni a jelen adataiból kiindulva.

A történelem folyamán az elmúlt 60 évben rengeteg adat és statisztika gyűlt össze. Ezeket a hatalmas mennyiségű adatokat soha senki nem volt még képes egy az egyben átnyálazni, és komoly összefüggéseket kutatni bennük.

virtualis-agy-2

Bár a nagy adatok feldolgozása forradalom előtt áll, ha egy szuperszámítógép "agya" képes lenne feldolgozni a valaha rögzített összes digitális információt, akkor

olyan dolgokat kalkulálhat ki az adatokból, melyeket történelmi szinten törvényszerűségek követnek.

Vagyis észrevesz olyan faktorokat, amik egymással összefüggnek, kéz a kézben járnak, mint például, hogy a nagyobb háborúkat mindig éhezések, vagy vallási, társadalmi konfliktusok előzik meg.


Megtekintések száma: 5156





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet