Mesterséges intelligenciával keresnék az idegeneket

2016. december 10., szombat




Egy mesterséges intelligencia is csatlakozott a világméretű, idegenek utáni kutatásokhoz. Talán az M.I. fog az értelmes élet nyomára bukkanni egy nem túl távoli jövőben?

Hajsza az idegen civilizációk után

A világegyetem határain, és azon is túl már jártak emberi szemek, ennek ellenére az univerzumunk csupán néhány százalékát voltunk eddig képesek feltérképezni, és még azt sem nagy pontossággal.

Az idegenek utáni hajsza is valami ilyesmi állapotban leledzik. Rengeteg csillag és galaxis vár felfedezésre, és a kutatók biztosak abban, hogy előbb-utóbb értelmes élet nyomára fognak bukkanni.

A SETI indított elsőként annak idején egy átfogó programot, hogy rábukkanjanak az idegenekre. Eleinte rádióhullámok, és egyéb hanghullámok figyelésével, és kutatásával próbáltak értelmes jelek után nyomozni a világegyetem mélységeiben.

Az űr azonban csöndesnek tűnt, és sötétnek, ekkor merült fel először, hogy az értelmes élet talán nem is ily módon venné fel velünk a kapcsolatot, vagy talán nem is tudnak rólunk.

Mesterséges intelligencia eredhet az idegenek nyomába

Nemrégiben már azzal is próbálkoztak, hogy exobolygók, Földszerű bolygók nyomai után kutattak, és megpróbálták megsaccolni légkörük összetételét, és rájönni arra, hogy van-e megfelelő feltételrendszer az élet fenntartására.

Az is felmerült ötletként, hogy az idegen civilizációk tevékenysége során kialakuló légköri szennyeződések nyomait lehetne kutatni.

Nemrégiben jelentették be, hogy az idegenek utáni hajszába becsatakozott a mesterséges intelligencia is. A Google és a Netflix által használt és létrehozott algoritmusok, melyek egyfajta mesterséges intelligenciaként funkcionálnak, reményeink szerint sokkal hamarabb rábukkanhatnak az idegen lények és fejlett civilizációk nyomaira, mint mi, emberek.

Az elkövetkező években idegenekre bukkanhat

A kutatók és csillagászok nem tartják valóban kizártnak azt a lehetőséget, hogy a mesterséges intelligencia ténylegesen rálel az idegenek nyomára.

Erre minden esélye megvan, hiszen a mesterséges intelligenciák manapság már igen fejlett szinten vannak. Képesek sakk világbajnokokat elverni, vagy autókat vezetni, de még stratégiát is építeni, beszélni.

Talán az idegenek keresését is sokkal magasabb szinten, és nagyon odafigyeléssel, pontossággal fogják elvégezni. Éppen ezért a jövőkutatók szerint az elkövetkező években potenciálisan megvan rá az esély, hogy idegen kolóniákra találjunk valamelyik környező naprendszerben, galaxisban.

A szakértők elmondása szerint a mesterséges intelligencia algoritmus legalább ezerszer gyorsabb, és hatékonyabb lehet, mint eddig bármely kutatás. Napok alatt több eredményt érhet el, mint a SETI korábbi programja 10 év alatt.

A mesterséges intelligencia nagy előnye, hogy képes eldönteni, mely bolygókat kell jobban megvizsgálni a több ezer adat és információhalmaz közül, így az idegen életet tartalmazó planéták sokkal hamarabb meglehetnek, mint azt korábban hittük.

A nagyszabású misszió két évig fog előzetesen tartani, később pedig ezt hosszabbíthatják meg a kedvező eredmények esetén.

Hogy az ember, vagy a mesterséges intelligencia fog előbb idegen életet találni, azt még a jövő kérdése.

tudomány ufó ufók idegen idegenek idegen civilizációk mesterséges intelligencia


Megtekintések száma: 75795





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet